Buikwandcorrectie / Buikwandplastiek

Lichaam

Buikwandcorrectie / Buikwandplastiek


buikwandcorrectieZwangerschappen, gewichtsverlies, veroudering: de huid op de onderbuik kan door verschillende oorzaken slap en uitgerekt zijn. Met behulp van een buikwandcorrectie (ook wel abdominoplastiek of buikwandplastiek genoemd) kunnen we dat herstellen.
Bevindt het teveel aan huid zich alleen onder de navel, dan kunnen we volstaan met een mini-buikwandcorrectie.
Is de buikwand in zijn geheel verslapt, dus ook de huid en de spieren boven de navel, dan is een totale buikwandplastiek (zoals hieronder beschreven) de beste oplossing. Bij deze ingreep wordt het huidoverschot verwijderd en de navel naar boven verplaatst.
Voordat u een buikwandcorrectie overweegt moet u zich goed realiseren dat u altijd met littekens te maken zult krijgen. Het litteken loopt dwars over de onderbuik van de ene heup tot aan de buitenkant van de andere heup. Meestal wordt de navel opnieuw ingehecht, zodat rond de navel ook een litteken ontstaat. Uiteraard doen onze ervaren plastisch chirurgen hun uiterste best de littekens zoveel mogelijk binnen de ‘bikini-grens’ te houden.
Een buikwandplastiek kan u een beduidend plattere buik geven. Maar deze ingreep is geen oplossing tegen overgewicht. Bent u te zwaar, dan is het verstandig om voor de operatie eerst af te vallen. Het resultaat van de operatie zal daarna aanzienlijk beter zijn.

Consult

Tijdens het eerste consult komt alles aan de orde wat met de behandeling te maken heeft: welke methode voor u het beste is, welk resultaat u mag verwachten, de mogelijke risico’s en de nazorg. U krijgt altijd een eerlijk advies en duidelijke voorlichting over de behandeling en de periode erna.
Tijdens dit consult bekijkt de plastisch chirurg of u een geschikte kandidaat bent voor een buikwandcorrectie. De chirurg zal vragen naar uw gezondheid, uw medische achtergrond en welke medicijnen u gebruikt. Met het gebruik van bloedverdunnende medicijnen zoals Marcoumar of andere coumarine preparaten moet u minimaal een week voor de behandeling stoppen. De arts zal ook vragen wat uw wensen en verwachtingen zijn. Hij kan dan aangeven of de ingreep aan die verwachtingen kan voldoen. En ook of een combinatie met een andere behandelmethode een optie kan zijn.
De medisch consulente geeft u aanvullende informatie met betrekking tot de voor- en nazorg en de controles. Besluit u tot een behandeling, dan wordt alle informatie op papier gezet in een behandelingsovereenkomst die zowel door de plastisch chirurg als door u wordt ondertekend.

Behandeling

Voor de behandeling worden er foto’s gemaakt voor in uw medisch dossier. Een buikwandplastiek wordt altijd uitgevoerd onder narcose door een ervaren plastisch chirurg. Die maakt eerst een licht gebogen horizontale snede boven de schaamheuvel. Van daaruit worden huid en vet tot aan de ribbenboog losgemaakt, terwijl de navel op de onderliggende spierlaag blijft vastzitten. Daarna brengt de chirurg zo nodig de uitgerekte buikspieren bij elkaar op de normale plaats. De overtollige huid en het teveel aan vet worden verwijderd en de navel wordt op een nieuwe plaats ingehecht. De behandeling duurt ongeveer 2 uur.

Verdoving

Een buikwandcorrectie wordt altijd onder narcose uitgevoerd. Het kan zijn dat u opziet tegen een narcose, vanwege het nare gevoel achteraf. Dan is het goed om te weten dat ACCZ met speciale narcosemiddelen werkt, die voorkomen dat u misselijk bent na de narcose. Tot het moment waarop u de kliniek verlaat, wordt u begeleid door een verpleegkundige, de anesthesioloog en uw chirurg.

Na de ingreep

Wanneer u bijkomt uit de narcose kunt u zich slap en moe voelen. De reacties op de narcose verschillen per individu maar omdat ACCZ met speciale narcosemiddelen werkt, is de kans op misselijkheid een stuk kleiner. Na de operatie is de buikhuid verbonden en ligt u met gebogen heupen in bed. Dat is nodig om de spanning op de wondranden te verminderen. Er komen twee slangetjes (drains) uit uw buik om eventueel bloed en/of wondvocht af te voeren. Deze drains worden meestal een dag of drie na de operatie verwijderd.
De week na de ingreep mag u de steristrips, de gazen in het navelgebied en de gazen op de wond verwijderen. Dit doet u door onder de douche de steristrips en de gazen te laten weken, zodat u ze makkelijk eraf kan halen. Eventueel zou u de band mogen wassen, maar mag niet in de droger worden gedaan. Draag er zorg voor dat de band weer direct gedragen moet worden na het verschonen van de band. U mag de kliniek verlaten op het moment dat uw plastisch chirurg en anesthesioloog dit verantwoord vinden. Zorg er dus voor dat u iemand regelt die u naar huis kan brengen.

Napijn na de ingreep

Na de operatie heeft u waarschijnlijk niet veel pijn, maar als het nodig is krijgt u pijnstillers. Doordat uw buikspieren opnieuw aan elkaar zijn gezet, kunt u na de operatie pijn en ongemak hebben bij hoesten, lachen en persen.
De eerste twee weken na de operatie heeft de buikwand nodig om te genezen. U kunt in die tijd het beste rust houden, en mag in ieder geval geen zwaar lichamelijk werk verrichten. Na twee weken kunt u uw dagelijkse bezigheden weer oppakken en na zes weken kunt u weer zwaarder werk doen en gaan sporten.
De eerste maanden kunnen de littekens nogal vurig van kleur zijn. Hierna zullen ze meer en meer de kleur van de huid aannemen en minder zichtbaar worden. Het is belangrijk om de littekens gedurende het eerste jaar na de ingreep niet aan de zon bloot te stellen. Door de zon kunnen ze ‘inbranden’ en daardoor blijven ze meer zichtbaar. Hou de littekens bedekt of smeer ze in met een zeer hoge beschermingsfactor.

Resultaat

Meteen na de ingreep is al duidelijk te zien dat uw buik veel platter is geworden. Het eindresultaat is pas één jaar na de operatie te beoordelen. Ondanks de flinke littekens zijn de meeste mensen heel blij met het resultaat. Een buikwandcorrectie geeft het beste resultaat als u voor de operatie op uw streefgewicht bent. Soms is het dus nodig om eerst af te vallen. Tijdens de eindcontrole in de kliniek worden foto’s gemaakt die aan uw medisch dossier worden toegevoegd.

Risico’s en complicaties

Net als bij de meeste chirurgische ingrepen bestaat het risico van een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of pleisters. Ook kan, ondanks het feit dat er steriel gewerkt wordt, een infectie ontstaan. De kans hierop is echter klein, namelijk 1-2%. Soms is er sprake van een gestoorde wondgenezing of een nabloeding, vooral bij mensen die roken. Daarom raden we u dringend aan om vier weken voor de ingreep te stoppen, en ook vier weken na de ingreep niet te roken.

Tevens adviseren wij u vooraf en vlak na de ingreep geen bloedverdunnende (stollingsremmende) middelen en/of pijnstillers te gebruiken. Bij elke uitgebreidere chirurgische ingreep bestaat er een zeer kleine kans op trombose. Ook zijn er kleine risico’s verbonden aan de narcose. Bij een buikwandcorrectie ontstaat onder in de buik een gevoelloze plek.

 

BUIK

Buikwandcorrectie beperkt met lipo maag en flanken € 3.750,-
Buikwandcorrectie volledig € 4.750,-
Buikwandcorrectie volledig met lipo maag € 5.250,-
Buikwandcorrectie volledig met lipo flanken € 5.250,-
Buikwandcorrectie volledig met lipo maag en flanken € 5.750,-

Nazorg

U blijft na de operatie nog enkele uren bij ons in de kliniek maar u kunt in principe wel dezelfde dag naar huis, u mag echter niet zelf autorijden.

Pijn en ongemak na de operatie

Om de pijn te bestrijden mag u 2 celebrex en 8 paracetamol per dag à 500mg. De celebrex werkt 12 tot 24 uur. De meeste mensen nemen er één in de ochtend aan het begin van de dag en één aan het einde van de dag voor het slapen gaan. Daarnaast mag u 8 paracetamol (4 x 2 van 500 mg) per dag. U hebt dus 6 momenten waarop u pijnstilling neemt.  Door op gezette tijden pijnstilling te nemen bouwt u een goede bloedspiegel op, welke het beste helpt in de pijnbestrijding. I.v.m. risico op nabloeding mag u geen aspirine, diclofenac, ibuprofen etc. (Acetylsalicylzuur) gebruiken.

De eerste 24 uur na de operatie kunt u infiltratievloeistof lekken. Wij raden u aan gemakkelijke en goed uitwasbare kleding te dragen. Deze vloeistof kan er rood uitzien. Schrikt u hier niet van, het is te vergelijken met een druppel bloed in een emmer water.

U kunt niet te rechtop lopen. Wij raden u aan te lopen “als een oud vrouwtje/mannetje met een te korte wandelstok”. Voorovergebogen dus. U slaapt op uw rug met de knieën en rug iets omhoog, zodat er niet teveel spanning op het wondgebied komt te staan.

In de eerste 2 tot 3 weken kunt u last hebben van wondvochtophopingen.

Narcose: u bent de eerste 24 uur, volgens de wet, ontoerekeningsvatbaar. Dit wil onder andere zeggen dat uw handtekening de eerste 24 uur niet rechtsgeldig is. Wellicht veel belangrijker: zorg ervoor dat u de eerste 24 uur niet alleen bent en ga niet alleen op stap (naar de toilet bijvoorbeeld). U zou nog wat duizelig of misselijk kunnen worden door de narcose die u heeft gehad. Het is belangrijk om voldoende te drinken, minimaal anderhalve liter per dag.

Beperkingen

Indien de buikspieren naar elkaar toe zijn gebracht, mag u deze in ieder geval  6 tot 8 weken niet belasten, dat wil zeggen, niet sporten en tillen.  Op advies van de plastisch chirurg kan dit oplopen tot 12 weken.

Hygiëne

Na 3 dagen zullen wij de gazen uit uw navel verwijderen. Na een week mag u het behandelde gebied ook douchen.  Verwijdert u onder de douche de gazen rond de navel en wond. De steristrips kunt onder de douche laten weken zodat u deze daarna voorzichtig kunt verwijderen. U kunt dan eventueel de band wassen en daarna weer om doen.

Drukkleding

De drukband draagt u 6 tot 8 weken dag en nacht.

Masseren

Drie weken na de operatie mag u beginnen met het masseren van de maagstreek en de flanken. Tegen de pijngrens aan, in alle richtingen. U start met het smeren van de littekencrème als alle korstjes van het litteken verdwenen zijn.
Zes weken na de operatie begint u met het masseren van het litteken.

Controle

Na ongeveer 3 dagen komt u bij ons terug voor het verwijderen van de drains en gazen in uw navel. Twee weken na de operatie komt u terug voor controle waarbij ook de hechtingen worden verwijderd. De eindcontrole zal ongeveer 12 weken na de operatie plaatsvinden. Indien gewenst mag u tussentijds of na deze 12 weken uiteraard langskomen voor een extra controle afspraak.

Spoed

U krijgt na de behandeling van ons een afsprakenkaartje mee,  waarop uw eerste controle afspraak is vermeld. Ook staan hier 2 telefoonnummers op, waarop wij 7 dagen per week van 09.00 tot 21.00 uur bereikbaar zijn. In geval van spoed na 21.00 uur neemt u contact op met uw behandelend arts. Hiervoor krijgt u een bereikbaarheidsbrochure mee, waarop het spoednummer van onze plastisch chirurgen vermeld staat.