Onderooglidcorrectie

Hoofd & Hals

Onderooglidcorrectie


59 jaar

Een ooglidcorrectie van de onderoogleden (Blepharoplastik inferior) biedt de oplossing tegen wallen of een overschot aan huid onder de ogen. Een onderooglidcorrectie geeft altijd een natuurlijk resultaat. Een ooglidcorrectie van de onderoogleden is een kleine operatieve ingreep en vindt onder lokale verdoving plaats. Indien gewenst kan de ooglidcorrectie van de onderoogleden ook onder volledige narcose plaatsvinden. De zogenoemde “wallen” bestaan uit uitgebold vet wat zich in de oogkas rond het oog bevindt. Dit vet wordt tijdens de ooglidcorrectie van de onderoogleden verwijderd.

Een onderooglidcorrectie als middel tegen het verouderingsproces
Door het minder elastisch worden van de huid naargelang men ouder wordt kunnen de onderoogleden verslappen en zakken ze uit. Hoewel enige rimpel- en plooivorming tot het normale verouderingsproces behoren, kan door het uitzakken van de oogleden een nog jong gezicht al snel ouder en vermoeider lijken. Daarom wordt bij de beoordeling van het te behandelen gezicht altijd gekeken of een onderooglidcorrectie en/of een bovenooglidcorrectie van toegevoegde waarde zou kunnen zijn.

Het komt regelmatig voor dat er sprake is van donkere kringen onder de ogen. Deze verkleuring kan het gevolg zijn van een erg dunne huid en weinig onderhuids vetweefsel. Hierdoor schijnt de onderliggende spier donker door. Indien uw huid donker pigment bevat, kan een “teveel aan huid” in het onderooglid ook een donkere verkleuring geven. Het behandelen van een dunne huid is eigenlijk niet goed mogelijk. Indien de donkere kringen worden veroorzaakt door een “teveel aan huid” kan deze huid worden verwijderd. Een ooglidcorrectie van de onderoogleden, eigenlijk een betrekkelijk kleine ingreep, kan in deze situatie voor een sterke verbetering zorgen, met behoud van een natuurlijke uitstraling.

Wie komt er voor in aanmerking?
Er wordt bij iedere patiënt individueel gekeken of een ooglidcorrectie van de onderoogleden een goede oplossing biedt. Uw leeftijd speelt hierin geen belangrijke rol. Het is wel belangrijk om te weten dat “kraaienpootjes” door het ondergaan van een ooglidcorrectie van de onderoogleden niet verdwijnen. Hiervoor kan, indien u dit wenst, een aanvullende behandeling met injectables ingepland worden. Het is belangrijk om in het eerste gesprek wat u hebt bij uw Plastische chirurg te melden of u klachten heeft met betrekking tot het zien en als u last van tranen heeft of juist last van droge ogen. Oogleden worden slapper en dunner naarmate men ouder wordt en als men aanleg heeft voor deze aandoening. Een gecombineerde ingreep van zowel een boven- als een onderooglidcorrectie kan in deze situatie het verstandigst zijn. Uw plastische chirurg kan u uitleggen wanneer dit het geval is.

Verwachtingen
Een ooglidcorrectie van de onderoogleden zal, mits op de juiste wijze en bij de daarvoor aangewezen patiënt uitgevoerd, een goede verbetering en een verfrissende blik bieden. Zoals bij iedere ingreep is het wel van belang dat u, ook bij een onderooglidcorrectie, realistisch bent in uw verwachtingen. Het is van belang om uw verwachtingen goed op een rijtje te zetten en te bespreken tijdens het eerste consult van de onderooglidcorrectie. De behandelende chirurg heeft een ruime ervaring met het uitvoeren van de ooglidcorrecties.

Voor de ingreep
Een ooglidcorrectie van de onderoogleden vindt in principe altijd onder plaatselijke (lokale) verdoving plaats. U mag, voorafgaand aan de onderooglidcorrectie gewoon eten en drinken. Alleen als u onder algehele verdoving behandeld wordt, moet u nuchter zijn, dat wil zeggen dat u 6 uur voorafgaand aan de ooglidcorrectie niets mag eten en/of drinken.

Als u medicijnen neemt die “het bloed dunner maken” zoals Marcoumar of andere coumarine preparaten, dan moet u dit vooraf, tijdens het consult voor uw onderooglidcorrectie, melden aan uw plastisch chirurg. Deze medicijnen dienen namelijk, na toestemming van de voorschrijvende arts, vaak enige tijd voor de onderooglidcorrectie.

Het is van belang dat u er voor zorgt dat u, voor de onderooglidcorrectie, absoluut geen make-up gebruikt, ook geen dagcrème! U dient al uw sieraden, uw horloge en uw piercings voor de ooglidcorrectie van de onderoogleden af te doen. Daarnaast adviseren wij u om twee dagen voor tot twee dagen na de onderooglidcorrectie. Een half uur voor de onderooglidcorrectie adviseren wij u om 2 tabletten van 500mg Paracetamol (geen Aspirine!) te nemen. Indien u erg zenuwachtig bent kunnen we u, aan het begin van de ooglidcorrectie, een rustgevend medicament geven. De totale onderooglidcorrectie zal qua duur ongeveer een half tot een uur voor beide oogleden bedragen.

De behandeling
Voorafgaand aan de onderooglidcorrectie wordt door de behandelende specialist exact bepaald hoeveel er aan huid- en/of vetoverschot bij u aanwezig is. Dit wordt met een watervaste stift afgetekend. Vervolgens neemt u plaats op de behandelstoel en wordt het gehele gezicht gepoetst met een soort zeepoplossing die niet brand op uw huid of in de ogen en worden er steriele doekjes om het haar en in de hals gelegd. U mag met uw handen niet meer aan uw gezicht komen tijdens de onderooglidcorrectie. Indien u gedurende de onderooglidcorrectie last krijgt van jeuk, dient u dit aan te geven en wordt er voor u gekrabd.

Voor de verdoving van de onderooglidcorrectie zet de behandelende chirurg een verdovingsprikje aan de beide zijkanten van uw oog en vanuit dit verdoofde stukje huid wordt de rest van het onderooglid verdoofd. De bij het onderooglid gegeven prikjes gebeuren met het kleinste naaldje wat er bestaat. De, bij de onderooglidcorrectie, gebruikte verdovingsvloeistof geeft geen branderig gevoel in tegenstelling tot de vloeistof die meestal gebruikt wordt voor het zetten van lokale verdovingen.

Als, door de prikjes, de onderoogleden verdoofd zijn voelen ze dik en gezwollen aan. Dit is komt doordat er veel verdovingsvloeistof in uw oogleden is gespoten. De verdoving voor de onderooglidcorrectie werkt direct.

Na het insnijden van het overschot aan huid bij een onderooglidcorrectie wordt het vetcompartiment opgezocht. Het vetweefsel wat u teveel heeft wordt met een soort laser verwijder. Dit is nodig om alle bloedvaatjes direct dicht te branden, waardoor de kans op bloedingen praktisch nul wordt. Vervolgens wordt het verslapte deel van de kringspier van het oog strakker gemaakt, en indien nodig deels verwijderd, evenals het overschot aan huid.

Na controle of de wond helemaal droog is wordt er begonnen met het inbrengen van de hechtdraad. Bij het hechten van de wondjes van een onderooglidcorrectie wordt heel dun geavanceerd hechtmateriaal gebruikt wat niet zal opzwellen in de wond. Hierdoor is het hechtdraadje, gebruikt bij de onderooglidcorrectie ook eenvoudig te verwijderen. Het litteken van een onderooglidcorrectie valt 1 a 2 mm onder de wimperhaartjes van het onderooglid en is na enige tijd nagenoeg niet meer zichtbaar.

De hechtpleistertjes en de hechtingen die bij een onderooglidcorrectie zijn gebruikt worden, afhankelijk van uw specifieke situatie, maar meestal na ongeveer 7 dagen verwijderd. Door op deze wijze te werken, zal het litteken vrijwel onzichtbaar genezen. De gevoeligheid na de correctie van de onderoogleden is zeer gering en meestal zijn pijnstillers niet eens nodig.

Een ooglidcorrectie van de onderoogleden wordt soms tegelijkertijd met een ooglidcorrectie van de bovenoogleden gedaan. Het resultaat is dan over het algemeen spectaculair en heeft een duidelijk verjongend effect op het gezicht.

Na de behandeling
Na de onderooglidcorrectie gaat u naar huis met kleine steristrips op de wondjes aan de zijkant van de ogen. Om zo veel mogelijk zwelling tegen te gaan kunt u het beste, direct na de onderooglidcorrectie, zoveel mogelijk koelen totdat u gaat slapen. De eerste koeling, voor na de onderooglidcorrectie krijgt u mee voor onderweg naar huis. Na een onderooglidcorrectie werkt het tegengaan van een reactieve zwelling het beste door te koelen met diepvriesdoperwten, waarvan u 2 a 3 eetlepels in een plastic boterhamzakje doet. Legt u op beide ogen een zakje, maar zorg er altijd voor dat u een gaasje of tissue tussen het diepvriesproduct en uw huid doet. Direct contact tussen uw huid en het ijskoude product moet worden vermeden.

Na een onderooglidcorrectie mag u in geen geval zelf een auto besturen en moet u direct starten met koelen, het is dus zeker raadzaam om te regelen dat u door iemand thuisgebracht wordt.

Na het ondergaan van een ooglidcorrectie van de onderoogleden zal het gebied rondom de ogen gezwollen en branderig aanvoelen, maar door consequent goed te koelen zal deze branderigheid en de zwelling worden tegengegaan. Het is een feit dat oogleden gemakkelijk zwellen en blauw worden, ook na een onderooglidcorrectie. Blauwe plekken hebben enige tijd nodig om te verdwijnen. Over het algemeen duurt dit een week. Zodra de hechtingen zijn verwijderd, mag er ook weer make-up gebruikt worden. Het is mogelijk dat u, na de onderooglidcorrectie, tijdelijk last heeft van ‘droge’ ogen of ogen die wat overgevoelig zijn voor licht, dit is van tijdelijke aard.

Mogelijke complicaties
Mogelijke complicaties bij een ooglidcorrectie, zoals een nabloeding of een infectie, komen na een onderooglidcorrectie maar zelden voor. Te veel huid verwijderen is natuurlijk iets wat niet de bedoeling is en zal, indien dit het geval is, worden gecorrigeerd.

Als u na een ooglidcorrectie van de onderoogleden ernstige pijn krijgt in of rondom het oog, of het gezichtsvermogen van een van de ogen minder wordt in de eerste uren na de onderooglidcorrectie, dient u direct uw specialist te waarschuwen. Er zou dan mogelijk sprake kunnen zijn van een bloeduitstorting rondom de oogbol. Als deze niet snel behandeld wordt zou dat in het ergste geval zelfs tot blindheid kunnen leiden. Deze situatie is in het algemeen en bij A Klinieken in het bijzonder vanwege de beproefde en veilige manier van werken echter extreem zeldzaam!

Wat u verder nog moet weten
Het is van groot belang dat, vooral de eerste dagen na de ooglidcorrectie, zo min mogelijk druk op uw hoofd komt te staan, dit om zwelling tegen te gaan. Dit houdt in dat u na een ooglidcorrectie van de onderoogleden onder andere niet mag bukken, voorover buigen, persen en/of zwaar tillen. Ondanks het opvolgen van onze adviezen kan het zijn dat de oogleden er in de eerste dagen na de onderooglidcorrectie wat gezwollen en blauw uitzien. U moet er op rekenen dat de ergste zwelling en verkleuring meestal na 1 week maar soms pas twee weken na de onderooglidcorrectie is verdwenen; het zichtbare resultaat wordt pas na 6 tot 8 weken bereikt.

Het gebruik van make-up rondom de ogen is vanaf een week na de onderooglidcorrectie weer toegestaan. Douchen kunt u gewoon na de ooglidcorrectie. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat u urenlang water langs de wondjes laat lopen of in bad gaat, want de hechtpleisters hechten goed maar niet eindeloos. Dep de hechtpleisters droog als ze nat zijn geworden.

Na de onderooglidcorrectie wordt u na ca. een week op controle verwacht voor het verwijderen van de steristrips en de hechtingen.

Na het verwijderen van de hechtpleisters kunt u starten met het 2 maal daags (dun!) aanbrengen van de littekencrème. Indien u, na een onderooglidcorrectie de littekencrème te dik opbrengt, komt deze in de ogen en kan veel irritatie geven. U hoeft van te voren geen littekencrème te kopen, omdat wij u na de bovenooglidcorrectie een littekencrème voorschrijven. (Dit valt onder uw eigen risico.)

Een week later wordt u geadviseerd om het litteken ook te masseren (dit kan met de littekencrème). Hier dient u mee door te gaan tot uw laatste controle, 6 tot 8 weken na de ooglidcorrectie van de onderoogleden. Deze laatste controle na 6 tot 8 weken, ook voor het maken van de eindfoto’s, wordt door ons altijd gewaardeerd.


Nazorg ooglidcorrectie

De eerste 24 uur na de ingreep moet u zoveel mogelijk koelen met diepvriesdoperwten. Leg altijd een gaasje tussen de erwten en uw oogleden.

Ga niet te plat liggen, maar met het bovenlichaam iets hoger zodat er geen druk op uw ogen komt. In bed kunt u een extra kussen gebruiken. Gaat u zo laat mogelijk naar bed, zodat u zo lang mogelijk kunt koelen. Wanneer u gaat slapen, doet u dan nog wat koeling op uw ogen. Wanneer u ΄s nachts wakker wordt, kunt u de erwten nog een keer vervangen.

Bij voorkeur slaapt u gedurende twee weken op uw rug. U slaapt gedurende deze twee weken met het slaapmasker op.

De dag na de ingreep hoeft u niet meer te koelen, maar als u dat prettig vindt, mag dat wel.

Als pijnstilling mag u enkel Paracetamol 4 x 2 tabletten à 500 mg per dag innemen.

De eerste twee weken na de operatie moet u het rustig aan doen;
zorg dat u geen druk op uw ogen krijgt (bukken, tillen, sporten etc).
U mag wel gewoon wandelen, maar alles rustig aan.

Op de wond zijn hechtpleisters geplakt, deze ondersteunen de hechtingen. Deze worden tijdens uw eerste controle gelijktijdig met uw hechtingen verwijderd.
Mochten de pleisters nat worden, dan kunt u ze voorzichtig droog deppen.

Gedurende de eerste 2 weken mag u geen crèmes / make-up op de oogleden of rondom uw ogen gebruiken.


NVPC – Chirurgische Bijsluiter Onderooglidcorrectie van de NVPC

Privacyvoorkeur centrum

Verplicht

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website correct functioneert. Denk bijvoorbeeld aan functionaliteiten zoals het contactformulier en de SEO-check.

gdpr

Analytische cookies

Wij gebruiken analytische cookies om het website gebruik te onderzoeken. Deze statistieken geven ons onder meer inzicht in hoe vaak we worden bezocht, en waar we onze website kunnen verbeteren. Op deze manier zorgen wij ervoor dat de ervaring met onze website voortdurend geoptimaliseerd wordt. Onder meer de volgende gegevens worden opgeslagen:

· Het IP-adres, dat anoniem wordt gemaakt;
· Technische kenmerken zoals de browser die wordt gebruikt (zoals Chrome, Internet Explorer of Firefox) en de resolutie van het computerscherm en welk apparaat er wordt gebruikt;
· Welke pagina’s er worden bezocht op de website.

Deze cookies gebruiken wij bijvoorbeeld voor:
· Het bijhouden van het aantal bezoekers van onze website;
· Het meten van de tijdsduur per bezoek;
· Het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt.

_ga, _gat, _gid