Ptosiscorrectie

Hoofd & Hals

Ptosiscorrectie


Ptosis, laagstand van het bovenooglid, ontstaat als de spier, die het bovenooglid omhoog trekt, niet goed meer functioneert. Bij ptosis staat de rand van het bovenooglid lager waardoor de ooglidspleet kleiner wordt en het oogwit minder zichtbaar is. Klachten bestaan vaak uit het dichtvallen van de oogleden in de loop van de dag, beperking van het gezichtsveld aan de bovenzijde of een beperking van het zicht doordat het ooglid voor de pupil hangt. Vermoeidheid ontstaat vaak door het optrekken van de wenkbrauw om zo te proberen meer zicht te verkrijgen. Ptosis is iets anders dan een teveel aan huid. Bij huidoverschot, hetgeen over de wimpers kan hangen, zal een bovenooglidcorrectie oplossing bieden hetgeen bij ptosis niet het geval is. Een ptosiscorrectie kan wel gecombineerd met een bovenooglidcorrectie worden uitgevoerd.

Ptosis kan verschillende oorzaken en vormen hebben:
Aponeurogene of involutionele ptosis komt het meeste voor en wordt veroorzaakt doordat de verbinding (levatorpees) tussen de spier en het ooglid is verslapt. Deze vorm van ptosis is de meest voorkomende bij ouderen.

Bij myogene ptosis is de functie van de levatorspier die het ooglid heft, gestoord. Dit kan komen door bijvoorbeeld een aangeboren afwijking of bij bepaalde spierziekten.

Neurogene ptosis of ptosis paralytica wordt veroorzaakt doordat de zenuw (3e hersenzenuw) die de levatorspier aanstuurt niet goed werkt. Hierdoor is het oog meestal gesloten. Doordat deze 3de hersenzenuw ook de spieren aanstuurt zijn er meestal ook andere afwijkingen aanwezig zoals bijvoorbeeld een afwijkende oogstand en een wijde pupil. Dit kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een aangeboren verlamming, een trauma met beschadiging van de hersenzenuw of een beroerte.

Mechanische ptosis ontstaat doordat er gewicht op het bovenste ooglid drukt waardoor deze zakt. Hierdoor wordt het ooglid minder mobiel. Dit kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door littekens, vochtophoping in de oogleden of een ooglidgezwel.

De behandeling
De operatie vindt onder lokale verdoving plaats. U kunt voor de ingreep gewoon eten en drinken.
Een half uur voor de ingreep adviseren wij u om 2 tabletten van 500mg Paracetamol (geen Aspirine!!!) te nemen. Dit zorgt ervoor dat u nog minder pijn zult voelen tijdens de operatie. Indien u erg zenuwachtig bent kunnen we u eventueel aan het begin van de operatie een rustgevend medicament geven. De operatie zal ongeveer een half uur tot een uur duren.

Voorafgaand aan de operatie wordt in staande of zittende positie door uw plastisch chirurg exact bepaald waar hij de incisie zal maken. In het geval van huidoverschot zal hij ook het teveel aan huid aftekenen. Hij tekent dit af met een watervaste stift. Vervolgens komt u liggen op de behandelstoel en wordt het gehele gezicht gepoetst met een soort zeepoplossing die niet brand op uw huid of in de ogen. Hierna komen er steriele doekjes om uw haar en in uw hals. U mag dan niet meer aan uw gezicht komen met uw handen.

Vervolgens zet de plastisch chirurg een verdovingsprikje aan de zijkant van uw oog en vanuit dit verdoofde stukje huid wordt de rest van het bovenooglid verdoofd. De prikjes gebeuren met het kleinste naaldje wat er bestaat. De gebruikte verdovingsvloeistof geeft geen branderig gevoel in tegenstelling tot de vloeistof die veelal gebruikt wordt voor het zetten van lokale verdovingen.

De incisie wordt in de oorspronkelijke huidplooi geplaatst waardoor het litteken na verloop van tijd nauwelijks meer zichtbaar zal zijn. Wanneer het hangende ooglid, een gevolg is van de spier die is losgeraakt, zal de plastisch chirurg de bindweefselplaat in het bovenooglid en de pees van de levatorspier (die het ooglid omhoog trekt vrij prepareren om vervolgens een hechting te plaatsen door de bovenzijde van de bindweefselplaat en door de pees van de spier. Deze hechting wordt tijdelijk geplaatst zodat de plastisch chirurg kan beoordelen of de ooglidrand goed staat. Hij zal u mogelijk vragen om even te gaan zitten om dit te beoordelen.

Als de plastisch chirurg tevreden is over de hoogte dan zal hij de definitieve hechtingen plaatsen. Het ooglid wordt 1 mm hoger geplaatst dan de bedoeling is want door vermindering van de zwelling en het uitwerken van de verdoving zal deze weer 1 mm zakken tot de gewenste hoogte. De hechtingen verminderen de kans dat de ptosis na verloop van tijd weer terugkomt. Deze hechtingen voelt of ziet u niet.

Vervolgens zal de huid worden gehecht en zullen daar hechtpleisters overheen geplakt worden. Deze hechtingen en hechtpleisters worden ongeveer 7 dagen na de operatie verwijderd. Wanneer er sprake is van een geringe ptosis van 2 mm en de (levator)spier functioneert goed kan de plastisch chirurg kiezen voor de Fasanelle-Servat procedure. Hierbij worden een deel van het slijmvlies, bindweefselplaat en ooglidspier verwijderd. Bij deze procedure wordt geen huid verwijderd.

Om de zwelling zoveel mogelijk tegen te gaan adviseren wij om de eerste 24 uur na de operatie zoveel mogelijk te koelen met diepvriesdoperwten.

Eventuele risico’s
Een ptosiscorrectie is technisch een lastige ingreep en behaalt in sommige gevallen niet in 1 behandeling het gewenste resultaat waardoor nog een aanvullende behandeling noodzakelijk kan zijn. Volledige symmetrie is in over algemeen niet te bereiken maar wel een grote verbetering.
Bij cliënten met een droog oog of droge plekjes op het hoornvlies is het niet verstandig een ptosiscorrectie uit te voeren, omdat de kans op verergering van een droog oog groter is, doordat het verdampend oppervlak van de traanlaag toeneemt.

Bloedingen en infecties komen nauwelijks voor. In sommige gevallen gaat het andere ooglid na de operatie hangen. Dit komt doordat de spieren in beide oogleden worden aangestuurd vanuit de hersenen. Wanneer 1 ooglid hangt gaan de spieren in beide oogleden harder werken, als dit niet meer nodig is omdat dit door de operatie is verholpen, kan blijken dat het andere ooglid feitelijk ook al hangt. In dit geval zal het andere ooglid ook geopereerd moeten worden.


Nazorg

De eerste 24 uur na de ingreep moet u zoveel mogelijk koelen met diepvriesdoperwten. Leg altijd een gaasje tussen de erwten en uw oogleden.

Ga niet te plat liggen, maar met het bovenlichaam iets hoger zodat er geen druk op uw ogen komt. In bed kunt u een extra kussen gebruiken. Gaat u zo laat mogelijk naar bed, zodat u zo lang mogelijk kunt koelen. Wanneer u gaat slapen, doet u dan nog wat koeling op uw ogen. Wanneer u ΄s nachts wakker wordt, kunt u de erwten nog een keer vervangen.

Bij voorkeur slaapt u gedurende twee weken op uw rug. U slaapt gedurende deze twee weken met het slaapmasker op.

De dag na de ingreep hoeft u niet meer te koelen, maar als u dat prettig vindt, mag dat wel.

Als pijnstilling mag u enkel Paracetamol 4 x 2 tabletten per dag innemen.

De eerste twee weken na de operatie moet u het rustig aan doen; zorg dat u geen druk op uw ogen krijgt (bukken, tillen, sporten etc). U mag wel gewoon wandelen, maar alles rustig aan.

Op de wond zijn hechtpleisters geplakt, deze ondersteunen de hechtingen. Deze worden tijdens uw eerste controle gelijktijdig met uw uitwendige hechtingen verwijderd.

Mochten de pleisters nat worden, dan kunt u ze voorzichtig droog deppen.

Gedurende de eerste 2 weken mag u geen crèmes / make-up op de oogleden of rondom uw ogen gebruiken.