Bilvergroting

Lichaam

Behandelinformatie Bilvergroting


De bil en bilspier kunnen soms matig zijn ontwikkeld. Dergelijke kleine of platte billen zijn niet in balans met de rest van het lichaam en de vorm van de kleding rond de billen vormt vaak een probleem en “het slobbert” meestal. Bij een bilvergroting wordt een bilprothese onder de bilspier geplaatst zodat de bil voller en ronder wordt.

Voorbereiding
Het resultaat van een bilvergroting is deels afhankelijk van de conditie en elasticiteit van de huid. De billen mogen niet teveel hangen. In dat geval is een billift een betere behandeling. Voor u wordt geopereerd, wordt uw algemene gezondheid onderzocht. Met sommige geneesmiddelen, zoals aspirine, moet u twee weken voor de operatie stoppen. Zo verkleint u de kans op nabloedingen. Ook twee weken voor de ingreep niet roken is belangrijk. Door te stoppen met roken, verkleint u de kans op slecht genezende wonden.

De operatie
Een bilvergroting wordt uitgevoerd onder lokale verdoving met sedatie (u slaapt). Tijdens de ingreep wordt er onder de bil en bilspier een ruimte gemaakt waar de bilprothese wordt geplaatst. Het litteken is onopvallend tussen de billen ter hoogte van het stuitje gelokaliseerd, mooi binnen de bikinilijn en de rest van uw bil is mooi vol en strak.
Aan het eind van de behandeling worden twee drains geplaatst om wondvocht en bloed af te voeren. Die slangetjes worden na hooguit twee uur weer verwijderd. U krijgt ook een steunend korset om de billen, dat u vier weken moet blijven dragen. Soms is ook een speciaal, hoog pantybroekje voldoende. De hechtingen zijn van oplosbaar materiaal en zullen dus vanzelf verdwijnen.

Risico’s
Zoals bij alle operaties is er een kans op nabloedingen en infecties. De billen kunnen na de operatie tijdelijk gevoelloos zijn. De kans dat de wonden slecht genezen en soms zelfs weer open springen, wordt sterk vergroot als men rookt. Bilprotheses kunnen theoretisch van hun plaats gaan hoewel de kans daarop zeer klein is als men zich de eerste weken na de operatie aan de beperkingen houdt.

Verdoving
Plaatselijke verdoving of algehele narcose (slapen gaan).

Tot slot
Wij willen u benadrukken alles wat u gelezen heeft goed te overwegen bij het komen van uw besluit. Indien u serieus een bovengenoemde ingreep/behandeling overweegt, zorgt u er dan voor dat u contact opneemt met een kwalitatief goede kliniek. Stelt u dan gerust de vragen die u nog heeft. Indien alle vragen naar tevredenheid zijn beantwoord kunt u zich met een gerust hart laten behandelen.

Na een bilvergroting
Het is belangrijk de eerste twee dagen strikte bedrust te houden en de eerste twee weken rust te nemen, niet op de billen te zitten, staande te eten en op de buik te slapen. Hierna mag men voorzichtig op de billen zitten. Na drie weken mag u auto rijden. De eerste zes weken mag u geen zware arbeid verrichten of voorover bukken. Na zes weken is de herstelperiode voorbij. Dan zijn alle bewegingen weer mogelijk. Sporten mag u pas weer na drie maanden. Het steun korset of pantybroekje draagt u vier weken. U krijgt een recept voor antibiotica mee voor 5 dagen ter preventie van een infectie. Let erop in de toekomst geen injecties in de bil te krijgen in verband met de kans op beschadiging van de bilprothese.

Het resultaat
Volle ronde en strakke billen, maar verwacht geen perfectie. Het litteken kan wat zichtbaar blijven tussen de billen. Het litteken valt binnen de bikinilijn en is voor anderen daardoor niet zichtbaar.

Nazorg Bilvergroting

WAT TE DOEN EN TE VERWACHTEN NA EEN BILVERGROTING/BILLIFT 

Niet alleen naar huis
U kunt na de ingreep gewoon naar huis, maar u mag niet zelf autorijden.

Spoed
U krijgt na de behandeling van ons een afsprakenkaartje mee, waarop uw eerste controle afspraak is vermeld. Ook staan hier 2 telefoonnummers op, waarop wij van maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 21.00 uur bereikbaar zijn. In geval van spoed na 21.00 uur neemt u contact op met uw behandelend arts. Hiervoor krijgt u een formulier van bereikbaarheid mee, waarop al onze artsen en telefoonnummers vermeld staan.

Pijn en ongemak na de ingreep
De billen kunnen gezwollen zijn en er kunnen bloeduitstortingen optreden. Het behandelde gebied kan strak en gespannen aanvoelen. De huid moet zich aanpassen aan de nieuwe omvang van uw billen.

Narcose: u bent de eerste 24 uur, volgens de wet, ontoerekeningsvatbaar. Dit wil onder andere zeggen dat uw handtekening de eerste 24 uur niet rechtsgeldig is. Wellicht veel belangrijker: zorg ervoor dat u de eerste 24 uur niet alleen bent en ga niet alleen op stap (naar de wc bijvoorbeeld). U zou nog wat duizelig of misselijk kunnen worden door de narcose die u heeft gehad. Het is belangrijk om voldoende te drinken, minimaal anderhalve liter per dag.

Hygiëne
De dag na de ingreep mag u douchen. In bad gaan raden wij u af. Doucht u ook niet te warm.

Drukkleding
Welke drukkleding gedragen moet worden en hoe lang deze gedragen moet worden, wordt per persoon, door de behandelend arts, bekeken.

Beperkingen
Het is belangrijk om de eerste twee weken rust te nemen. U mag niet op uw billen zitten, u eet staand en u slaapt op uw buik. Hierna mag u voorzichtig op de billen zitten (rechtop). Na drie weken mag u auto rijden. De eerste zes weken mag u geen zware arbeid verrichten of voorover bukken. Na zes weken is de herstelperiode voorbij. Dan zijn alle bewegingen weer mogelijk. Let op: sporten mag u pas weer na 3 maanden.

Controle
In het geval van drains komt u na 2 tot 3 dagen bij ons terug voor het verwijderen van deze drains. Twee weken na de ingreep zien wij u terug voor een controle en het verwijderen van de hechtingen en 12 weken na de operatie zien wij u dan nog eens terug voor de laatste controle.

Masseren en littekencrѐme
Een week na het verwijderen van de hechtingen begint u met het insmeren van het litteken met de littekencrème. Dit doet u 2 keer per dag, bij voorkeur ’s ochtend en ‘s avonds. U maakt het litteken eerst zorgvuldig schoon/vetvrij alvorens u de littekencrème aanbrengt.

De littekencrème is geen voedende crème dus hoeft niet dik te worden aangebracht. Het is een siliconengel, welke in een dun filmlaagje aangebracht op het litteken, ervoor zorgt dat de activiteit van het litteken in bedwang wordt gehouden. Hierdoor geneest het litteken veelal mooier en is er meer kans op een onopvallend litteken.

Het advies is om de littekencrème te blijven gebruiken zolang er nog roodheid is van het litteken. Zolang er nog roodheid is, zal er ook nog activiteit van het litteken en dus een positieve uitwerking van de crème op het litteken zijn.

U kunt de littekens soepeler maken door ze te masseren met een crème of lotion. Start hiermee pas zodra de wond volledig is genezen (ongeveer vanaf 4 weken na de operatie).