Schaamlipcorrectie / Labiacorrectie

Genitalien

Labiacorrectie


labiacorrectieVoor veel mensen bestaat er onduidelijkheid over wat nu eigenlijk de kleine schaamlippen zijn en welke de grote schaamlippen zijn. De kleine schaamlippen zijn de binnenste schaamlippen. Als er sprake is van een schaamlipcorrectie van de binnenste schaamlippen, wordt er ook wel over een labia correctie gesproken. Een schaamlipcorrectie is een bijzondere ingreep. Je durft vaak niet over je wens tot een schaamlipcorrectie te praten, hoewel je er wel veel last van kunt hebben.

Er storen zich steeds meer vrouwen aan de vorm of de grootte van een of beide binnenste schaamlippen. Het kan pijnlijk zijn, of ongemak geven bij dagelijkse bezigheden zoals fietsen, paardrijden of tijdens het vrijen, als de binnenste schaamlippen een aantal centimeters buiten de grote schaamlippen uitsteken. Soms vinden vrouwen het vooral storend en niet mooi als de binnenste schaamlippen, buiten de buitenste schaamlippen uitsteken en geeft hen dat een gevoel van schaamte. Een schaamlipcorrectie is dan ook een behandeling die steeds vaker voorkomt, al wordt er nog relatief weinig over een schaamlipcorrectie gesproken.

Bij een schaamlipcorrectie waarbij de binnenste schaamlippen worden verkleind, (ook wel labiareductie genoemd) wordt het overtollig schaamlipweefsel weggehaald. Dit is een relatief eenvoudige ingreep waardoor u vrij snel van uw klachten af geholpen kunt worden en uw eventuele gevoel van schaamte al snel kan doen verdwijnen.

Als u een schaamlipcorrectie overweegt, kunt u gerust een afspraak maken voor een vrijblijvend consult met een van onze vrouwelijke medisch consulentes. Zij zal alles rustig aan u uitleggen en samen met u kijken naar de mogelijkheden.

Het consult

Tijdens het eerste consult komt alles wat met de schaamlipcorrectie te maken heeft uitvoerig aan de orde. Er wordt bekeken welke methode voor u de beste is en welk resultaat u kunt verwachten na de schaamlipcorrectie. Tevens zal besproken worden waar u na de schaamlipcorrectie allemaal rekening mee dient te houden en zullen de risico’s en mogelijke complicaties die na een schaamlipcorrectie zouden kunnen optreden uitvoerig met u besproken. U ontvangt van ons altijd een eerlijk advies en een duidelijke voorlichting over de behandeling en de periode na de schaamlipcorrectie.

Gedurende het consult voor de schaamlipcorrectie bekijkt onze specialist of u een geschikte kandidaat bent voor een schaamlipcorrectie. De medische consulente en plastisch chirurg zullen u onder andere vragen naar uw medische geschiedenis en naar eventuele allergieën en medicijngebruik. Als u medicijnen neemt die “het bloed dunner maken” zoals Marcoumar of andere coumarine preparaten, moet u dit van te voren aan uw plastisch chirurg melden. Dit omdat deze medicijnen namelijk, na toestemming van de voorschrijvende dokter, gestaakt dienen te worden voor de schaamlipcorrectie. De behandelende specialist zal ook aan u vragen wat uw wensen en verwachtingen na een schaamlipcorrectie zijn. Hij kan dan aangeven of het eindresultaat aan uw verwachtingen kan voldoen. Het is ook mogelijk dat een combinatie met een andere behandelmethode een betere optie kan zijn.

De medische consulente zal u aanvullende informatie geven met betrekking tot de voor- en nazorg en de controles na een schaamlipcorrectie. Als u besluit een schaamlipcorrectie te ondergaan, wordt alle informatie in een behandelingsovereenkomst gezet, welke zowel door de plastisch chirurg als door u wordt ondertekend.

Vooraf aan de behandeling

Een half uur voor de schaamlipcorrectie adviseren wij u om 2 tabletten van 500mg Paracetamol (geen Aspirine!!!) te nemen. U dient al uw sieraden, uw horloge en eventuele piercings voor de schaamlipcorrectie af te doen. Er wordt ook van u verwacht dat u, op de ochtend van de schaamlipcorrectie, thuis het operatiegebied volledig heeft geschoren.

Voorafgaand een de schaamlipcorrectie worden er foto’s gemaakt voor in uw medisch dossier. De plastisch chirurg tekent af wat er verwijderd dient te worden en zal stap voor stap aan u uitleggen wat hij aan het doen is.

De labiacorrectie

Een labiacorrectie/schaamlipcorrectie wordt bij A Klinieken meestal onder plaatselijke verdoving of sedatie uitgevoerd door een ervaren plastisch chirurg. Daarnaast wordt u bijgestaan door een assistente en eventueel de medische consulente waar u het eerste consult voor de schaamlipcorrectie mee hebt gehad.

De behandelend plastisch chirurg zal u tijdens de schaamlipcorrectie precies vertellen wat hij gaat doen en hij zal u, samen met zijn assistent, op een ontspannen wijze door de schaamlipcorrectie heen leiden. Tijdens de schaamlipcorrectie zal het teveel aan weefsel van de binnenste schaamlippen worden verwijderd, hierdoor worden deze weer kleiner dan de grote schaamlippen. Het resterende weefsel van de kleine schaamlippen wordt gehecht met dun, geavanceerd en oplosbaar hechtmateriaal. De complete schaamlipcorrectie zal gemiddeld een uur in behandeling nemen.

Het verdoven

Bij een schaamlipcorrectie of een schaamlipverkleining wordt u bij A Klinieken meestal plaatselijk verdoofd. Een schaamlipcorrectie kan uiteraard ook onder narcose plaatsvinden. Het is wel van belang dat u er rekening mee houdt dat hier extra kosten voor berekend worden. Het is goed om te weten dat A Klinieken beschikt over speciale narcosemiddelen, die voorkomen dat u misselijk bent na een narcose. U wordt na de schaamlipcorrectie begeleid door een verpleegkundige en uw plastisch chirurg, totdat u de kliniek daadwerkelijk verlaat. Om eventueel aanwezige pijn na de schaamlipcorrectie te bestrijden, is het toegestaan om per dag 8 paracetamol van 500mg te gebruiken. Het is het beste om iedere 6 uur 2 tabletten in te nemen, dit zorgt er voor dat u, ter verlichting van de pijn, een goed depot opbouwt.

Na de behandeling

Na de schaamlipcorrectie/labiacorrectie kunt u gewoon naar huis, autorijden kunt u echter niet zelf, het is dan ook verstandig dat u iemand meeneemt die u naar huis kan rijden. Het is mogelijk dat u na de behandeling wat napijn heeft door zwelling en bloeduitstortingen. Meestal is het gebruik van een lichte pijnstiller hier tegen al voldoende. Na de schaamlipcorrectie ontvangt u van ons een afsprakenkaartje waarop uw eerste controle afspraak staat vermeld. Op de afsprakenkaart staan ook 2 telefoonnummers die belangrijk voor u zijn, mocht er als er sprake zijn van spoed.

schaamlipcorrectie

De napijn en het herstel

Na een schaamlipcorrectie bestaat de kans dat er zwelling optreedt. U kunt deze zwelling verminderen als u het behandelde gebied meteen goed koelt. Over het algemeen neemt deze zwelling ongeveer 3 dagen na de schaamlipcorrectie langzaam af. Wij adviseren u om in ieder geval de eerste 4 dagen na de schaamlipcorrectie te zo veel mogelijk te blijven koelen. Hiervoor kunt u ingevroren doperwten gebruiken. Doet u 2 eetlepels doperwten in een boterhamzakje en leg deze in de vriezer. Zorgt u er voor dat u, op de dag voor de schaamlipcorrectie al een voorraad in de vriezer heeft liggen. Om te voorkomen dat de wond in direct contact komt met de bevroren doperwten kunt u gaasjes om de zakjes binden.

Er kan sprake zijn van bloedverlies na de schaamlipcorrectie dit omdat niet alle bloedvaten dicht gebrand zijn bij de schaamlipcorrectie. Dit doet de plastisch chirurg omdat het weefsel zeer kwetsbaar en goed doorbloed is. Indien de plastisch chirurg na de schaamlipcorrectie wel alle bloedvaten zou dichtbranden, zou het zwart worden en afsterven.

Mocht er sprake zijn van een bloeding na een schaamlipcorrectie, hoeft u zich niet ongerust te maken. U kunt het beste een opgerolde handdoek pakken, deze tussen uw benen leggen en zo een tijdje blijven zitten. De bloeding zal vanzelf stoppen.

Eén dag na de schaamlipcorrectie kunt u weer gewoon douchen. Het beste kunt u de wond twee maal per dag goed spoelen met de douchekop. Het nemen van een heet bad wordt, totdat de hechtingen weg zijn, sterk afgeraden, dit kan namelijk de zwelling na een schaamlipcorrectie versterken.

Het is mogelijk dat u in de eerste week na de schaamlipcorrectie moeite heeft met zitten en dat plassen pijnlijk is. Het beste kunt u, minimaal de eerste week na de schaamlipcorrectie, rust houden. Voor het genezingsproces is normale beweging wel bevorderlijk.

De eerste week na de schaamlipcorrectie mag u absoluut geen zware lichamelijke inspanningen verrichten, dus ook niet zwaar tillen. Na deze week kunt u rustig aan uw dagelijkse bezigheden weer oppakken. De meeste vrouwen die een schaamlipcorrectie hebben gehad gaan na enkele dagen weer aan het werk. Seksueel contact dient u de eerste 6 weken na een schaamlipcorrectie te vermijden, dit geldt ook voor fietsen en sporten. Probeer mogelijk onhygiënisch water, zoals binnen zwembaden en sauna’s te vermijden.

Drie weken na de schaamlipcorrectie moet u terug komen naar de kliniek voor de wondcontrole en het verwijderen van de hechtingen. De eindcontrole zal ongeveer 12 weken na de schaamlipcorrectie plaatsvinden.

Het eindresultaat

De schaamlippen zijn goed doorbloed, hierdoor geneest de wond erg snel. De huid wordt na een schaamlipcorrectie volgens de beste techniek gehecht, maar het uiteindelijke litteken zal er bij iedereen anders uitzien. De meeste vrouwen genezen over het algemeen erg goed na een schaamlipcorrectie, na een tijdje is er van het litteken niets meer te zien. Tijdens de eindcontrole na 12 weken, in de kliniek, worden foto’s gemaakt die bestemd zijn voor uw medisch dossier.

Risico’s en complicaties

Net als bij praktisch alle chirurgische ingrepen, bestaat ook bij een schaamlipcorrectie het risico van een allergische reactie op de gebruikte verdovingsvloeistoffen, de desinfecteermiddelen en op de pleisters. Er bestaat een zeer kleine kans (1-2%) op een infectie, dit ondanks het feit dat er bij iedere behandeling, dus ook bij een schaamlipcorrectie, steriel wordt gewerkt.

Er is af en toe sprake van een gestoorde wondgenezing of een nabloeding, ook kan er na een schaamlipcorrectie een hechting scheuren door de zwelling. Hierover hoeft u zich echter geen zorgen te maken, uw wond zal slechts iets langzamer genezen.

Een specifiek risico van een schaamlipcorrectie waarbij de binnenste schaamlippen worden verkleind (labiareductie) is een asymmetrisch resultaat. Het is niet mogelijk om symmetrie te garanderen omdat bij geen enkele vrouw de schaamlippen exact symmetrisch zijn. Dit waren ze dus ook niet voor de schaamlipcorrectie.

Veelgestelde vragen over een schaamlipcorrectie


Moet ik lang in de kliniek blijven op de behandeldag?

Er wordt van u verwacht dat u een half uur voor aanvang van de schaamlipcorrectie aanwezig bent. U wordt direct bij binnenkomst door één van de assistentes opgevangen. Na afloop van de schaamlipcorrectie kunt u in alle rust even bijkomen in de daarvoor bestemde ruimte. Hier ziet u ook uw begeleider weer terug. De complete behandeling zal al met al 1 1/2 tot 2 uur in beslag nemen.

Hoe lang blijft het litteken zichtbaar?

Hoe lang het litteken zichtbaar blijft na een schaamlipcorrectie is afhankelijk van hoe snel en mooi u geneest. Alle littekens kunnen de eerste maanden erg vurig (rood) zijn, waarna ze langzaam steeds lichter worden. Zelfs jaren na een operatie kan een litteken nog veranderen. Over het algemeen is een litteken echter na enkele maanden fraai genezen en niet, of nauwelijks, meer zichtbaar.

Wanneer kan ik weer sporten?

Zes weken na een schaamlipcorrectie gaan de meeste mensen weer sporten. Wij raden u wel aan hiermee nog even te wachten als de bloeduitstortingen nog zichtbaar zijn.

Wanneer kan ik weer aan het werk gaan?

De meeste vrouwen gaan enkele dagen tot een week na een schaamlipcorrectie weer aan het werk.


Nazorg Schaamlipcorrectie

U kunt na de operatie wat pijn hebben door de zwelling en bloeduitstortingen. Vaak is een lichte pijnstiller hiervoor voldoende. Om de pijn te bestrijden mag u 8 paracetamol per dag a 500mg. Om de 6 uur 2 paracetamol van 500mg zal er voor zorgen dat u een goede bloedspiegel opbouwt welke het beste helpt in de pijnbestrijding.

Na een labiacorrectie kan er een aanzienlijke zwelling optreden. Door het behandelde gebied direct goed te koelen kan deze zwelling verminderen. Gemiddeld neemt de zwelling na de derde dag langzaam af. Wij adviseren om de eerste 4 dagen bijna continue te koelen en in de dagen daarna nog enkele malen per dag.

Voor het koelen kunt u ingevroren doperwten gebruiken. Doet u 2 eetlepels doperwten in een boterhamzakje en leg deze in de vriezer. Zorg dat u een goede voorraad in de vriezer heeft liggen. Bind voor gebruik gaasjes om de boterhamzakjes met erwten zodat de wond nooit direct wordt blootgesteld aan de bevroren doperwten.

De eerste week kan het gaan zitten en het gebruik van het toilet pijnlijk zijn. Wij raden u aan minimaal een week rust te houden, Beweging is bevorderlijk voor het genezingsproces dus u hoeft geen week in bed te liggen maar zorg ervoor dat er niet teveel wrijving in het geopereerde gebied komt.

Door de zwelling zou de hechting kunnen scheuren en zou de wond open kunnen gaan. De wond kan niet voor een tweede keer gehecht worden want dit zou leiden tot een infectie. U moet in dit geval het wondgebied goed schoon houden door regelmatig te spoelen. De wond zal langzamer maar (nagenoeg) restloos genezen.

Er is bijna altijd sprake van enig bloedverlies na de operatie. Geen zorgen, dit is geen nabloeding, dit komt enkel doordat de schaamlippen erg goed doorbloed zijn.

Als er sprake is van bloedverlies waar je je toch wat zorgen over maakt, neem dan een opgerolde handdoek en leg deze tussen uw benen en ga hierop zitten. Blijf ongeveer 2 uur zo zitten, de bloeding zal dan vanzelf stoppen.

De dag na de operatie mag u gewoon douchen. Wij adviseren om de wond 2 keer per dag goed te spoelen met de douchekop. Een (heet) bad wordt afgeraden tot de hechtingen verwijderd zijn, omdat dit de zwelling kan versterken. Daarnaast is in bad gaan niet goed omdat het de wond verweekt en zo zwakker maakt waardoor de wond eerder open zou kunnen gaan.

U mag de eerste week na de operatie geen zware lichamelijke inspanningen verrichten en ook niet zwaar tillen. De meeste vrouwen gaan na enkele dagen tot een week weer aan het werk. Wij adviseren u de eerste 6 weken seksueel contact te vermijden, niet te fietsen en niet te sporten, niet te zwemmen of naar de sauna te gaan. Probeer onhygiënisch water te vermijden (denk aan zwembaden en sauna’s).

De huid wordt volgens de beste techniek gehecht, maar hoe het uiteindelijke litteken eruit ziet verschilt per persoon. Voor alle littekens geldt dat ze de eerste maanden erg vurig (rood) kunnen zijn en langzaam steeds lichter worden. Een litteken kan zelfs in de jaren na een operatie nog veranderen. Echter, meestal is na enkele maanden het litteken fraai genezen en niet, of nauwelijks meer zichtbaar.

Heel zelden is er sprake van een gestoorde wondgenezing of een nabloeding. Net als bij alle chirurgische ingrepen bestaat er altijd het risico dat er een infectie ontstaat. De kans hierop is echter klein, namelijk 1-2% in de literatuur maar in de ervaren handen van de plastisch chirurgen van ACCZ | A Klinieken beduidend kleiner.

Specifiek “risico” van een schaamlipcorrectie is asymmetrie. Symmetrie mag niet worden verwacht aangezien de uitgangssituatie ook nooit symmetrisch is.

Drie weken na de operatie komt u terug naar de kliniek voor een wondcontrole en het verwijderen van de hechtingen. Dit is in principe de laatste (verplichte) controle. Tijdens deze controle worden foto’s gemaakt die aan uw medisch dossier worden toegevoegd en horen we graag of u tevreden bent.


Kijk hier aflevering 10 terug van Bubbels & Zo waarin Plastisch Chirurg van Onselen vertelt over Vaginaverstrakking en de Schaamlipcorrectie.

 

Privacyvoorkeur centrum

Verplicht

Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website correct functioneert. Denk bijvoorbeeld aan functionaliteiten zoals het contactformulier en de SEO-check.

gdpr

Analytische cookies

Wij gebruiken analytische cookies om het website gebruik te onderzoeken. Deze statistieken geven ons onder meer inzicht in hoe vaak we worden bezocht, en waar we onze website kunnen verbeteren. Op deze manier zorgen wij ervoor dat de ervaring met onze website voortdurend geoptimaliseerd wordt. Onder meer de volgende gegevens worden opgeslagen:

· Het IP-adres, dat anoniem wordt gemaakt;
· Technische kenmerken zoals de browser die wordt gebruikt (zoals Chrome, Internet Explorer of Firefox) en de resolutie van het computerscherm en welk apparaat er wordt gebruikt;
· Welke pagina’s er worden bezocht op de website.

Deze cookies gebruiken wij bijvoorbeeld voor:
· Het bijhouden van het aantal bezoekers van onze website;
· Het meten van de tijdsduur per bezoek;
· Het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt.

_ga, _gat, _gid