Coronavirus

Chirurgie – A Klinieken

Coronavirus

De uitbraak met het Coronavirus breidt wereldwijd uit en is er nu ook in Nederland.
Dit nieuwe Coronavirus veroorzaakt een ziekte die we COVID-19 noemen.
COVID-19 is van mens op mens overdraagbaar.
De belangrijkste besmettingsweg is via kleine druppeltjes, welke worden verspreid vanuit een hoestend persoon. Het risico om besmet te worden vanuit een persoon zonder respiratoire symptomen (hoesten, benauwdheid) is zeer laag.
In het begin van de ziekteperiode van COVID-19 zijn er vaak slechts milde symptomen, zoals een lichte hoest en nog geen ziekte-gevoel. Het is nog niet duidelijk hoe de besmettelijkheid is in deze a-symptomatische fase.

Desinfecteren van handen en oppervlakken
Vooralsnog wordt er vanuit gegaan dat COVID-19 zich gedraagt op oppervlakken als andere coronavirussen. Dat betekent dat het virus kan overleven op oppervlakken, van enkele uren tot enkele dagen. Dit is afhankelijk van de omstandigheden. Wanneer verondersteld wordt dat een oppervlak of voorwerp besmet is met het Coronavirus, dan is het simpelweg te desinfecteren met standaard desinfectantia, zoals alcohol 70%.
De gewone handhygiëne procedure naleven is voldoende als handhygiëne.

A Klinieken heeft voor ieders veiligheid besloten om voorlopig geen handen te geven en bovenop de altijd aanwezige aandacht voor hygiëne, hier extra aandacht aan te besteden.

Indien het antwoord op onderstaande vragen JA is, verzoeken wij u niet naar de kliniek te komen maar direct contact met uw huisarts of GGD op te nemen.

  1. 1. Heeft u koorts (tenminste 38°C, of een koortsig gevoel op wat oudere leeftijd, aangezien er dan niet altijd sprake is van koorts) én ten minste één van de volgende respiratoire verschijnselen: hoesten, kortademigheid?

Indien JA:

  1. 2. Zijn de klachten ontstaan binnen 14 dagen na terugkomst uit een land/regio* met wijdverspreide transmissie**? 
  2. 3. Zijn de klachten ontstaan binnen 14 dagen na contact met een persoon met een bevestigde COVID-19 infectie?

    *Wijdverspreide transmissie (RIVM 25 februari 2020): China (inclusief Hong Kong, Macau en Taiwan), Singapore, Iran en enkele gemeenten in Italië: Codogno e dintorni, Sesto Cremonese, Pizzighettone, Soresina, Sesto S.G., Pieve Porto Morone (provincie Lombardije) en V’o Euganeo, Mira (provincie Veneto).

**Gebieden met transmissie worden wekelijks geactualiseerd door het RIVM. De hier beschreven gebieden dateren van 25 feb 2020. Via deze link is de meest recente beschrijving van risicogebieden na te zoeken: https://lci.rivm.nl/richtlijnen/covid-19

Vragen over het coronavirus en verspreiding?
Voor de laatste ontwikkelingen verwijzen we u naar de volgende kanalen:

  • – Algemene informatie op de website van het RIVM.
  • Veelgestelde vragen over het COVID-19 virus.
  • – Reist u binnenkort naar een land waar het Coronavirus is vastgesteld? Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
  • – Vragen over uw eigen gezondheid: bel uw huisarts of GGD (vraag naar afdeling infectieziekten).

Wat kunt u zelf doen om verspreiding van virussen te beperken?
Om verspreiding van het Coronavirus en andere luchtwegvirussen te voorkomen kunt u zelf het volgende doen:

Deze adviezen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.