Striae

A Klinieken

Striae

Striae zijn paars, rode of witte strepen op de huid welke parallel aan elkaar lopen. De strepen worden veroorzaakt doordat de huid plaatselijk een snelle groei kent, waardoor het onderhuids bindweefsel is gescheurd. In het begin kunnen de strepen felrood of paars zijn, na verloop van tijd kunnen ze wit verkleuren. Mogelijke oorzaken van striae zijn een snelle groei tijdens de pubertijd, na een zwangerschap, overgewicht of na veelvoudig sporten zoals bodybuilding. Striae geeft geen functionele klachten maar kan wel cosmetisch storend zijn.

Het consult
Wanneer u bij A Klinieken komt voor een eerste consult krijgt u altijd een gesprek met de huidtherapeut die u ook daadwerkelijk gaat behandelen. In dit gesprek bekijkt de huidtherapeut of u geschikt bent voor een behandeling met de CO2 laser of Dermicapen. Daarvoor zal de huidtherapeut vragen naar uw medische achtergrond en of u medicijnen gebruikt. Het is belangrijk dat u zo eerlijk en uitgebreid mogelijk bent waar het uw gezondheid betreft zodat alle mogelijke risico’s uitgesloten kunnen worden en u op een veilige manier geholpen kan worden. Uiteraard bespreekt u samen met de huidtherapeut uw wensen. Waar stoort u zich aan en wat zou u graag anders zien? De huidtherapeut zal op basis van uw persoonlijke wensen bekijken welke behandeling de beste optie is. U kunt rekenen op een uitgebreid, open en eerlijk advies, zodat u precies weet wat u kunt verwachten. Indien u besluit over te gaan op behandeling met de CO2 laser of de Dermicapen, dan wordt een informed consent en behandelingsovereenkomst door zowel de huidtherapeut als door u ondertekend.

Voor de behandeling
Het is belangrijk dat u gedurende zes weken voor de behandeling de zon zoveel mogelijk vermijdt. Indien dit niet lukt is het belangrijk dat u de huid beschermd. Gebruik hiervoor minimaal een SPF factor 30. Ook is het gedurende deze periode niet toegestaan om een zelfbruinende crème te gebruiken. De huid mag tijdens de behandeling namelijk niet zongebruind. Het is belangrijk dat u op de dag van behandeling geen make-up gebruikt op het te behandelen gebied. Tevens is het verstandig om geen sieraden te dragen i.v.m. weerkaatsing van laserlicht. De behandeling wordt uitgevoerd zonder verdoving.

Behandeling
Bij A Klinieken wordt de CO2 laser of de Dermicapen ingezet voor het behandelen van striae. Bij aanvang van de behandeling worden er foto’s gemaakt van het te behandelen gebied om het effect van de behandeling vast te leggen. Nadat u heeft plaatsgenomen in de behandelstoel wordt het te behandelen gebied gereinigd met huidalcohol (70%). Ook krijgt u een speciale bril op ter bescherming van uw ogen. Vervolgens zal er gestart worden met de behandeling. Er wordt eerst één puls met de laser gezet zodat u aan het gevoel kunt wennen. Vervolgens zal het hele gebied behandeld worden. De meeste mensen vinden de behandeling licht gevoelig maar niet pijnlijk. Na de behandeling zal de huid gekoeld worden met een cool pack om zwelling en roodheid zoveel mogelijk tegen te gaan.

Na de behandeling
Na de behandeling ziet uw huid eruit alsof deze geschaafd is. Er zal roodheid en zwelling optreden. Tevens kan er soms wat vocht vrijkomen. Het gebied kan de eerste dagen jeuken, strak of onplezierig aanvoelen. Na één tot twee dagen zal op het behandelde gebied een bruine verkleuring ontstaan. Deze zal vanzelf verdwijnen doordat de huid gaat vervellen. Uw huid heeft 10 tot 14 dagen nodig om te herstellen. Na deze twee weken zal de huid licht roze zijn. Dit trekt langzaam weg. Het is belangrijk om de eerste twee weken na de behandeling meerdere malen per dag de nabehandelingscrème aan te brengen. Ook moet er tot 3 maanden opgepast worden met de zon. Gebruik daarom dagelijks minimaal een factor 30 om de huid te beschermen.

Het resultaat
Het resultaat van de CO2 laser of de Dermicapen is per persoon verschillend. De striae kan voor 70% verminderen. Het gemiddeld aantal behandelingen met de CO2 laser varieert per persoon en de aanwezigheid van de striae. Gemiddeld zijn er 6-10 behandelingen nodig met een interval van 2-4 weken, afhankelijk van de intensiteit van de behandeling.

Mogelijke risico’s en complicaties
Mogelijke complicaties kunnen pigment verschuivingen zijn. In de meeste gevallen komt dit voor bij mensen met een getinte huidskleur. Deze donkere vlekken meestal vanzelf weer binnen zes weken tot drie maanden. Ook is er kans op witte vlekken (hypopigmentatie) en littekens. Deze worden vaak veroorzaakt door een verbranding, bacteriële- of virale infectie. Tevens is het van belang de korstvorming niet van de huid te krabben in verband met mogelijke littekenvorming. De huid is na de behandeling zeer kwetsbaar omdat het oppervlak van de huid verwijderd is. Om het risico op infecties zo klein mogelijk te maken schrijft de arts antibiotica, antivirale middelen en nabehandelingscrème voor. Indien u na de behandeling last krijgt van pijn, infecties, virussen (ook koortslip), hoge koorts, littekens of andere huidreacties dient u te allen tijde contact met ons op te nemen.

Wie komt er niet in aanmerking voor een CO2 laser of Dermicapen behandeling?
Zwangere vrouwen komen niet in aanmerking voor behandeling met de laser. Tevens dient u er rekening mee te houden dat u met sommige medicijnen tegen ernstige acne minimaal zes maanden voor de behandeling dient te stoppen. Het gebruik van medicijnen die lichtovergevoeligheid veroorzaken (bijvoorbeeld antibiotica, Sint- Janskruid) moet gestopt worden (uiteraard altijd in overleg met uw behandelend arts). Zes weken voor tot drie maanden na de behandeling moet blootstelling aan zonlicht/zonnebank en gebruik van zelfbruinende middelen gestopt en voorkomen worden. Over gebieden met permanente fillers, sterk verdikt littekenweefsel (keloïd) en actieve rosacea kan niet gelaserd worden.

CO2 laser of Dermicapen behandeling en vergoeding door zorgverzekeraars
Sommige cosmetische behandelingen komen in aanmerking voor vergoeding. Voor specifieke informatie adviseren wij u uw zorgverzekeraar te raadplegen.

 


Nazorg laser behandeling

  • – Indien u thuis nog veel warmte in de huid voelt, mag u thuis gerust verder koelen. Zorg ervoor dat er altijd iets tussen het koelproduct en uw huid zit (bijv. een theedoek) om huidbeschadiging te voorkomen.
  • – Indien u last heeft van napijn kunt u een paracetamol gebruiken maar meestal is koeling voldoende als pijnstilling.
  • – Na de behandeling kunnen de behandelde pigmentvlekken donkerder kleuren. Dit is normaal en verdwijnt vanzelf.
  • – Laat de korstjes die ontstaan genezen, absoluut niet aan krabben om pigmentvlekken en littekenvorming te voorkomen.
  • – Behandel de huid met uiterste voorzichtigheid en houd de huid goed schoon.
  • – U mag gewoon douchen maar voorkom dat u met het washandje over het behandelde gebied gaat. Het laten stromen van het water over het behandelde gebied is voldoende. Roodheid en zwelling trekken vanzelf weg.
  • – Het behandelde gebied mag absoluut niet blootgesteld worden aan zonlicht / zonnebank. indien algehele blootstelling niet te voorkomen is, dient u op het behandelde gebied iedere 2 uur zonnebrandcrème met minimaal SPF factor 30 aan te brengen.
  • – Ook het gebruik van zelfbruinende middelen zijn gedurende het behandelproces niet toegestaan.