Pigmentvlekken

Huid

Pigmentvlekken


Pigmentvlekken zijn vlekken op de huid welke meestal donker van kleur zijn. De donkerkleurige pigmentvlekken worden ook wel hyperpigmentaties genoemd. Lichte pigmentvlekken worden hypopigmentaties genoemd. Bekende en veel voorkomende pigmentvlekken zijn sproeten en zonnevlekken.

Pigmentvlekken worden veroorzaakt door een abnormale productie van pigment (melanine). Hierdoor wordt het als een vlek zichtbaar op het huidoppervlak. Er zijn veel verschillende soorten pigmentvlekken. Pigmentvlekken kunnen ontstaan na een ontstekingsreactie zoals na acne of wondjes. Dit wordt ook wel postinflammatoire hyperpigmentatie genoemd. Ook kunnen pigmentvlekken ontstaan door overmatige blootstelling aan zonlicht, zoals ouderdomsvlekken (lentigo solaris). Deze pigmentvlekken worden dan ook vaak gezien in het gezicht, op de handen en decolleté.

Voor behandeling van pigmentvlekken kan gebruik gemaakt worden van verschillende lasers, namelijk de Alexandrite laser (GentleMax Pro), de Q-Switched laser (AlexTrivantage) en eventueel de CO2 laser. Tevens kunnen pigmentvlekken behandeld worden met Cosmelan
Bescherming tegen de zon is erg belangrijk ter voorkoming van pigmentvlekken en om verergering tegen te gaan. Voor meer informatie over de behandelingen klikt u op de betreffende behandeling.

Cosmelan
CO2 laser
GentleMax Pro
AlexTrivantage
Oppervlakkige peeling
TCA peeling