Elektrische Epilatie

Huid

Elektrische Epilatie

Om ongewenste haren definitief te verwijderen wordt er bij A Klinieken, naast laserontharing, ook gewerkt met elektrische epilatie. De haren worden bij deze methode stuk voor stuk verwijderd met behulp van een minuscuul naaldje. De huidtherapeut laat het naaldje langs het haartje in de haarfollikel zakken. Vervolgens wordt er een klein stroompje gegeven. Hierdoor ontstaat warmte in het haarzakje waardoor deze beschadigd raakt. Daardoor kan er geen nieuw haartje meer groeien. Na elke behandeling zullen de haren dunner worden en afnemen.

Wie komt er in aanmerking voor elektrische epilatie
Met name rode, blonde, witte en grijze haren worden behandeld met elektrische epilatie. Deze haren zijn namelijk niet geschikt om met de laser te behandelen. Als de haren donker en dik zijn, wordt er vaak behandeling met de ontharingslaser geadviseerd.

Wie komt er niet in aanmerking voor elektrische epilatie
Indien er sprake is van sterk verdikt littekenweefsel (keloïd), open wonden, actieve herpes (koortslip) of actieve ontstekingen in het te behandelen gebied komt u niet in aanmerking voor een elektrische epilatiebehandeling. Tevens dient u er rekening mee te houden dat u met sommige medicijnen tegen ernstige acne minimaal zes maanden voor de behandeling dient te stoppen.

Het consult
Wanneer u bij A Klinieken komt voor een eerste consult krijgt u altijd een gesprek met de huidtherapeut. In dit gesprek bekijkt de huidtherapeut of u een geschikte kandidaat bent voor een behandeling met elektrische epilatie. Daarvoor zal de huidtherapeut vragen naar uw medische achtergrond en of u medicijnen gebruikt. Het is belangrijk dat u zo eerlijk en uitgebreid mogelijk bent waar het uw gezondheid betreft zodat alle mogelijke risico’s uitgesloten kunnen worden en u op een veilige manier geholpen kan worden. Samen met de huidtherapeut bespreekt u uw wensen. Waar stoort u zich aan en wat zou u graag anders zien? De huidtherapeut zal op basis van uw persoonlijke wensen bekijken welke behandeling de beste optie is. U kunt rekenen op een uitgebreid, open en eerlijk advies, zodat u precies weet wat u kunt verwachten. Indien u besluit over te gaan op behandeling met elektrische epilatie, dan wordt een behandelingsovereenkomst door zowel de huidtherapeut als door u ondertekend.

Voor de behandeling
Het is niet toegestaan de haren zes weken voor en tijdens de behandelperiode te harsen, te waxen of te epileren. Knippen of scheren mag wel. Zorg er wel voor dat de haren nog lang genoeg zijn om te kunnen vastpakken met een pincet. Behandeling met peeling of microdermabrasie in het te behandelen gebied zijn in de week van de behandeling ook niet toegestaan. Tevens is het belangrijk de huid zoveel mogelijk te beschermen tegen blootstelling aan (kunstmatig) zonlicht. Een huid met zon beschadiging kan niet behandeld worden.

De behandeling
Nadat u heeft plaatsgenomen in de behandelstoel zal uw huid gereinigd en gedesinfecteerd worden. Daarna zal de huidtherapeut het apparaat instellen. Deze instelling is afhankelijk van de dikte van uw haren en huidreactie. De huidtherapeut laat een minuscuul naaldje in het haarzakje glijden en geeft vervolgens enkele seconden stroom. Door de stroom ontstaat er warmte in het haarzakje waardoor de haar beschadigd raakt en vernietigd wordt. De storende haren worden een voor een behandeld. Elektrische epilatie is ongevaarlijk voor de huid maar niet pijnloos. Door de stroomsterkte aan te passen is elektrische epilatie voor iedereen draaglijk.

Na de behandeling
Na de behandeling zal de huid rood zijn en kan er lichte zwelling optreden. Dit trekt meestal binnen enkele uren weg. Ook kan de huid schraal aanvoelen en kunnen er kleine korstjes ontstaan. Of deze huidreactie optreedt is afhankelijk van de intensiteit van de behandeling. Het is belangrijk dat u niet krabt aan de korstjes om littekenvorming /pigmentvlekjes te voorkomen. Na de behandeling is de huid extra gevoelig voor de zon. Bescherm daarom tot zes weken na de laatste behandeling de huid dagelijks met een zonnebrandcrème met minimaal SPF factor 30.

Het resultaat
Na behandeling met elektrische epilatie zal er niet gelijk resultaat zichtbaar zijn. Dit heeft te maken met de haargroeicyclus en het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Haren groeien in drie verschillende fases. De haren zijn alleen effectief te behandelen in de fase waarin de haar groeit en contact maakt met het haarzakje. Niet alle haren bevinden zich tegelijkertijd in deze groeifase. Aan de buitenkant van de huid is niet zichtbaar in welke fase de haren zich bevinden. Tijdens de behandeling wordt het haarzakje beschadigd. Een haarzakje bevat echter meerdere cellen welke na één behandeling niet allemaal vernietigd zijn. Het lichaam zal proberen om de beschadigingen te repareren vanuit de intacte cellen en zo een nieuwe haar te maken. Door regelmatig te behandelen zal het haarzakje zodanig beschadigd raken dat dit niet meer lukt.

Gemiddeld aantal behandelingen
Voor een blijvend resultaat zullen er meerdere behandelingen nodig zijn. Dit is afhankelijk van de behandellocatie, de grootte van het behandelgebied en dikte van de haren. Uw huidtherapeut kan u hier meer over vertellen.

Mogelijke risico’s en complicaties
De elektrische epilatiebehandeling geeft weinig kans op complicaties. Er is een geringe kans op littekens en hyperpigmentatie. Indien één van deze bijwerkingen bij u optreedt, dient u altijd contact met ons op te nemen.

Elektrische epilatie en vergoeding door zorgverzekeraars
De vergoeding van elektrische epilatie is per zorgverzekeraar verschillend. Meestal is vergoeding mogelijk. Voor specifieke informatie adviseren wij u uw zorgverzekeraar te raadplegen.

Nazorg Elektrische Epilatiebehandeling

  • Indien u thuis nog veel warmte in de huid voelt, mag u thuis gerust verder koelen. Zorg ervoor dat er altijd iets tussen het koelproduct en uw huid zit (bijv. Een theedoek) om huidbeschadiging te voorkomen. Indien u last heeft van napijn kunt u een paracetamol gebruiken maar meestal is koeling voldoende als pijnstilling.
  • Laat de korstjes die ontstaan genezen, absoluut niet aan krabben om pigmentvlekken en littekenvorming te voorkomen. Behandel de huid met uiterste voorzichtigheid en houdt de huid goed schoon. U mag gewoon douchen maar voorkom dat u met het washandje over het behandelde gebied gaat. Het laten stromen van het water over het behandelde gebied is voldoende.
  • Roodheid en zwelling trekken vanzelf weg.
  • Het behandelde gebied mag absoluut niet blootgesteld worden aan zonlicht / zonnebank. Indien algehele blootstelling niet te voorkomen is, dient u op het behandelde gebied iedere 2 uur zonnebrandcrème met minimaal spf factor 30 aan te brengen.
  • Het is niet toegestaan om de haren gedurende de behandelperiode uit te trekken, waxen of epileren met touwtjes. Scheren of knippen is wel toegestaan.
  • Het is niet toegestaan om het te behandelen gebied in de week voor de behandeling te behandelen met Microdermabrasie, peeling en scrub.

  • Bij behandeling van:

    Definitief ontharen van met name rode, blonde, witte en grijze haren.