Coagulatietherapie

Huid

Coagulatietherapie


Coagulatietherapie is een methode om storende goedaardige huidoneffenheden te behandelen. Door middel van een elektrisch stroompje wordt de huidoneffenheid verhit of losgebrand. Hierdoor zal de huid oneffenheid  los komen van de huid. Het is een veilige methode, vooral geschikt voor kleine behandelgebieden.

Wie komt er in aanmerking voor coagulatietherapie
Coagulatietherapie is geschikt voor behandeling van goedaardige huidoneffenheden zoals fibromen (steelwratjes), milia (gerstekorreltjes), talgklierhyperplasie (vergrote talgklier) en verruca seborrhoica (ouderdomswratten).  Of u een geschikte kandidaat bent voor behandeling met coagulatietherapie is per persoon verschillend en wordt uitgebreid bekeken en besproken tijdens het consult gesprek. Alleen goedaardige huidafwijkingen kunnen worden behandeld.

Wie komt er niet in aanmerking voor coagulatietherapie
In geval van twijfel aan goedaardigheid van de huidafwijking bestaat de kans dat u niet behandeld kunt worden.

Het consult
Wanneer u bij A Klinieken komt voor een eerste consult krijgt u altijd een gesprek met de huidtherapeut die u ook daadwerkelijk gaat behandelen. In dit gesprek bekijkt de huidtherapeut of u geschikt bent voor coagulatietherapie. Daarvoor zal uw behandelaar vragen naar uw medische achtergrond en of u medicijnen gebruikt. Het is belangrijk dat u zo eerlijk en uitgebreid mogelijk bent waar het uw gezondheid betreft zodat alle mogelijke risico’s uitgesloten kunnen worden en u op een veilige manier geholpen kan worden. Uiteraard bespreekt u samen met de behandelaar uw wensen. Waar stoort u zich aan en wat zou u graag anders zien? De huidtherapeut zal op basis van uw persoonlijke wensen bekijken welke behandeling de beste optie is. U kunt rekenen op een uitgebreid, open en eerlijk advies, zodat u precies weet wat u kunt verwachten. Indien u besluit over te gaan op behandeling met coagulatietherapie, dan wordt een informed consent en behandelingsovereenkomst door zowel de behandelaar als door u ondertekend.

Voor de behandeling
Indien gewenst kan het te behandelen gebied verdoofd worden met een verdovende crème maar meestal is dit niet nodig. De behandeling is doorgaans wat gevoelig maar goed te verdragen.

De behandeling
Nadat u heeft plaatsgenomen in de behandelstoel zal uw huid gereinigd, gedesinfecteerd en ontvet worden. Vervolgens wordt de goedaardige huidafwijking behandeld (weggebrand) met een bolletje of naaldje welke verbonden is met het coagulatieapparaat. De behandeling kan wat gevoelig zijn en tevens kunt u warmte voelen.

Na de behandeling
Na de behandeling zal de huid rood zijn en blijft er een klein brandwondje over. Op de plaats waar behandeld is kan de huid warm aanvoelen en iets opzwellen. Het behandelde gebied zal donker verkleuren. Er komt een korstje op welke doorgaans binnen twee weken geneest. Belangrijk is om niet aan deze korstjes te krabben om littekens te voorkomen. Onderliggende nieuwe huid zal doorgaans lichter van kleur zijn wat meestal na verloop van tijd bijkleurt.  Na de behandeling wordt de huid goed gekoeld. Indien u thuis nog veel warmte in de huid voelt mag u de huid thuis verder koelen. Belangrijk is altijd een gaasje tussen het koelproduct en de huid te leggen. De huid dient tot tenminste 6 weken na de behandeling goed beschermt te worden tegen de zon met een zonnebrandcrème met minimaal SPF factor 30. Overigens is het belangrijk tot 48 uur na de behandeling warmte te vermijden zoals sauna, heet douchen en intensief sporten.

Het resultaat
Na één behandeling  zult u al resultaat merken. Per behandeling zult u zien dat de huidoneffenheden verminderen. Uw huid wordt gladder en egaler. Doorgaans ziet u geen restverschijnselen meer op de plek waar de huidafwijking zat.

Gemiddeld aantal behandelingen
Het gemiddeld aantal behandelingen met coagulatietherapie hangt af van de indicatie. Doorgaans zijn voor een goed resultaat 1-3 behandelingen nodig. Nieuwvorming van huidoneffenheden kan overigens niet voorkomen worden.

Mogelijke risico’s en complicaties
Na de behandeling treedt er een tijdelijke huidverkleuring en/of roodheid op. Tevens kunnen er lichte of donkere vlekken ontstaan welke doorgaans binnen enkele maanden weer bijkleuren naar de normale pigmentkleur. Er kunnen korstjes ontstaan welke vanzelf binnen 2 weken genezen. Belangrijk is hier niet aan te krabben maar voorzichtig te behandelen om het ontstaan van littekens te voorkomen.


Bij behandeling van:

Goedaardige huidoneffenheden zoals fibromen (steelwratjes), milia (gerstekorreltjes), talgklierhyperplasie (vergrote talgklier) en verruca seborrhoica (ouderdomswratten)