CO2RE Laser

Huid

CO2RE laser


Bij A Klinieken wordt gewerkt met de CO2 laser van Candela. Dit is momenteel één van de meest innovatieve ablatieve CO2 lasers op het gebied van huidverbetering. Ablatief betekent dat de laser het te behandelen weefsel verdampt. De CO2 laser zendt hierbij een straal gebundeld infrarood licht uit. Deze straal wordt door het vocht in de huid geabsorbeerd. De laser kan op verschillende manieren worden ingesteld; op de fractionele stand en op de traditionele stand. Omdat de laser computergestuurd is kan hiermee tot op de millimeter nauwkeurig gewerkt worden. Daardoor kan de diepte goed worden ingesteld en zal er nooit teveel weefsel worden verwijderd.

Fractionele ablatieve behandeling
Op de fractionele stand schiet de laser minuscule kolommen in de huid. Tussen deze kolommen blijft de huid intact. Deze intacte huid zal bijdragen aan een versneld herstel van de huid waardoor het herstel sneller is dan bij de traditionele stand.

Traditionele ablatieve behandeling
Bij de traditionele stand  verdampt door de absorptie van water het bovenste laagje van de huid.  Bij beide methoden komt er ook veel warmte in de dermis. Dit bevordert de aanmaak van steunweefsel (collageen) in de huid. Welke techniek gebruikt wordt is geheel afhankelijk van de indicatie en de conditie van de huid.

Wie komt er in aanmerking voor een CO2 laserbehandeling?
De CO2 laser kan worden ingezet bij behandeling van (oppervlakkige tot iets dieper liggende) rimpels, huidverbetering, pigmentvlekken, verrucae seborrhoica en striae. Voor behandeling van hele diepe rimpels kan plastische chirurgie een betere optie zijn door bijvoorbeeld het opvullen met een filler. Of uw huid geschikt is voor behandeling met de CO2 laser is per persoon verschillend en wordt uitgebreid bekeken en besproken tijdens het consult. Het voordeel is dat binnen A Klinieken het totaalpakket wordt aangeboden waardoor er in de meeste gevallen altijd een passende behandeling gevonden kan worden.

Wie komt er niet in aanmerking voor een CO2 laserbehandeling?
Zwangere vrouwen komen niet in aanmerking voor behandeling met de laser. Tevens dient u er rekening mee te houden dat u met sommige medicijnen tegen ernstige acne minimaal zes maanden voor de behandeling dient te stoppen. Het gebruik van medicijnen die lichtovergevoeligheid veroorzaken (bijvoorbeeld antibiotica, Sint- Janskruid) moet gestopt worden (uiteraard altijd in overleg met uw behandelend arts). Zes weken voor tot drie maanden na de behandeling moet blootstelling aan zonlicht/zonnebank en gebruik van zelfbruinende middelen gestopt en voorkomen worden. Over gebieden met permanente fillers, sterk verdikt littekenweefsel (keloïd) en actieve rosacea kan niet gelaserd worden. Voor behandeling van hele diepe rimpels is een andere behandeloptie wellicht beter geschikt.

Het consult
Wanneer u bij A Klinieken komt voor een eerste consult krijgt u altijd een gesprek met de huidtherapeut die u ook daadwerkelijk gaat behandelen. In dit gesprek bekijkt de huidtherapeut of u geschikt bent voor een behandeling met de CO2 laser. Daarvoor zal de huidtherapeut vragen naar uw medische achtergrond en of u medicijnen gebruikt. Het is belangrijk dat u zo eerlijk en uitgebreid mogelijk bent waar het uw gezondheid betreft zodat alle mogelijke risico’s uitgesloten kunnen worden en u op een veilige manier geholpen kan worden. Uiteraard bespreekt u samen met de huidtherapeut uw wensen. Waar stoort u zich aan en wat zou u graag anders zien? De huidtherapeut zal op basis van uw persoonlijke wensen bekijken welke behandeling de beste optie is. U kunt rekenen op een uitgebreid, open en eerlijk advies, zodat u precies weet wat u kunt verwachten. Indien u besluit over te gaan op behandeling met de CO2 laser, dan wordt een informed consent en behandelingsovereenkomst door zowel de huidtherapeut als door u ondertekend.

Voor de behandeling
Het is belangrijk dat u gedurende zes weken voor de behandeling de zon zoveel mogelijk vermijdt. Indien dit niet lukt is het belangrijk dat u de huid beschermt. Gebruik hiervoor minimaal een SPF factor 30. Ook is het gedurende deze periode niet toegestaan om een zelfbruinende crème te gebruiken. De huid mag tijdens de behandeling namelijk niet te bruin zijn. Voorafgaand aan de behandeling krijgt u antibiotica ( optioneel), een antiviraal middel, verdovende crème en een nabehandelingscrème voorgeschreven. Dit om de kans op infectie te verkleinen. Het is belangrijk dat u deze tijdig bij de apotheek ophaalt. De verdovende crème en nabehandelingscrème moeten namelijk op de dag van de behandeling meegenomen worden. Twee dagen voor de behandeling dient u met het innemen van de antivirale middelen te starten.

Het is belangrijk dat u op de dag van behandeling geen make-up gebruikt op het te behandelen gebied. Tevens is het verstandig om geen sieraden te dragen i.v.m. weerkaatsing van laserlicht. De behandeling wordt uitgevoerd onder lokale verdoving. Daarom zal voorafgaand aan de behandeling eerst het te behandelen gebied  gereinigd worden waarna er verdovende crème zal worden aangebracht. Deze moet ongeveer 45 minuten inwerken.

De behandeling
Nadat u heeft plaatsgenomen in de behandelstoel zal de verdovende crème verwijderd worden.

Daarna krijgt u een speciale bril op ter bescherming van uw ogen en zal er gestart worden met de behandeling. Eerst zal er één puls met de laser gezet worden zodat u aan het gevoel kunt wennen. Vervolgens zal het hele gebied behandeld worden. Door de verdoving ervaren de meeste mensen de behandeling niet als pijnlijk. Tijdens de behandeling komt er geen bloed vrij. Door de warmte zullen vaatjes direct dichtschroeien waardoor het kan zijn dat u tijdens de behandeling een lichte schroeilucht waarneemt.

Na de behandeling
Na de behandeling  ziet uw huid eruit alsof deze geschaafd is. Er zal roodheid en zwelling optreden. Tevens kan er soms wat vocht vrijkomen. Het gebied kan de eerste dagen jeuken, strak of onplezierig aanvoelen. Na één tot twee dagen zal op het behandelde gebied een bruine verkleuring ontstaan. Deze zal vanzelf verdwijnen doordat de huid gaat vervellen. Uw huid heeft 10 tot 14 dagen nodig om te herstellen. Na deze twee weken zal de huid licht roze zijn. Dit trekt langzaam weg. Hou er i.v.m. uw sociale activiteiten rekening mee dat u één tot twee weken na de behandeling niet toonbaar bent. Direct na de behandeling bent u niet in staat om zelf naar huis te rijden. Wij adviseren daarom om vervoer te regelen. Het is belangrijk om de eerste twee weken na de behandeling uw antibiotica en antivirale middelen in te nemen en meerdere malen per dag de nabehandelingscrème aan te brengen. Ook moet er tot 3 maanden opgepast worden met de zon. Gebruik daarom dagelijks minimaal een factor 30 om de huid te beschermen.

Het resultaat
De structuur van de huid zal verbeteren, fijne lijntjes zullen verdwijnen of vervagen en pigmentvlekken zullen verzachten. Hypertrofische littekens zullen door de laser afgeschaafd worden en vlakker ogen. Omdat de laser een verstevigend en opvullend effect heeft, zullen hypotrofische littekens worden opgevuld. Daardoor kunnen acnelittekens goed behandeld worden. Door het opvullende en krimpende effect zullen striae littekens minder breed en zichtbaar worden. Na één behandeling ziet u vaak al verschil.

Gemiddeld aantal behandelingen
Voor een optimaal resultaat zijn er vaak meerdere behandelingen nodig. Dit hang af van de locatie en conditie waarin uw huid verkeert. Uw behandelaar kan u hier meer over vertellen.

Mogelijke risico’s en complicaties
Soms ontstaan er na de behandeling bruine plekken, dit hoeft niet altijd veroorzaakt te worden door de zon. In de meeste gevallen komt dit voor bij mensen met een getinte huidskleur. Deze vlekken verdwijnen meestal vanzelf weer binnen zes tot drie maanden. Ook is er kans op witte vlekken (hypopigmentatie) en littekens. Deze worden vaak veroorzaakt door een verbranding, bacteriële- of virale infectie. De huid is na de behandeling zeer kwetsbaar omdat het oppervlak van de huid verwijderd is. Om het risico op infecties zo klein mogelijk te maken schrijft de arts antibiotica, antivirale middelen en nabehandelingscrème voor. Indien u na de behandeling last krijgt van pijn, infecties, virussen (ook koortslip), hoge koorts, littekens of andere huidreacties dient u te allen tijde contact met ons op te nemen.


Bekijk hier aflevering 16 van Bubbels & Zo waarin Natasja een onderooglidcorrectie laat uitvoeren d.m.v. de CO2 laser door Plastisch Chirurg van Onselen.

 


Nazorg CO2 laserbehandeling

  • Indien u thuis nog veel warmte in de huid voelt, mag u thuis gerust verder koelen. Zorg ervoor dat er altijd iets tussen het koelproduct en uw huid zit (bijv. Een theedoek) om huidbeschadiging te voorkomen. Indien u last heeft van napijn kunt u een paracetamol gebruiken maar meestal is koeling voldoende als pijnstilling.
  • De zalf dient u twee maal daags (‘s ochtends en ’s avonds) dun aan te brengen op het behandelde gebied. Zodra de huid volledig gesloten is, mag u het gebruik van de zalf stoppen.
  • De steriele witte vaseline mag u zo vaak als nodig dun aanbrengen op het behandelde gebied.
  • Indien door uw behandelaar geadviseerd, dient u uw huid meerdere malen per dag te spoelen met een oplossing van 5% azijn in water. Hierna dient u opnieuw nabehandelingscrème aan te brengen.
  • Laat de korstjes die ontstaan genezen, absoluut niet aan krabben om pigmentvlekken en littekenvorming te voorkomen.
  • Behandel de huid met uiterste voorzichtigheid en houdt de huid goed schoon.
  • Houd de huid de eerste 24 uur droog. U mag na 24 uur gewoon douchen maar voorkom dat u met het washandje over het behandelde gebied gaat. Het laten stromen van het water over het behandelde gebied is voldoende.
  • Roodheid en zwelling trekken vanzelf weg. Na de tweede dag kleurt uw huid doorgaans bruin. Na 5-7 dagen begint de huid te vervellen. De bruine kleur zal vanzelf verdwijnen. Dit duurt ongeveer 10-14 dagen.
  • Het behandelde gebied mag absoluut niet blootgesteld worden aan zonlicht / zonnebank. Indien algehele blootstelling niet te voorkomen is, dient u op het behandelde gebied (spatie teveel) iedere 2 uur zonnebrandcrème met minimaal spf factor 30 aan te brengen gedurende tenminste 3 maanden.
  • Ook gebruik van zelfbruinende middelen zijn gedurende het behandelproces niet toegestaan.