Alex TriVantage laser (Q-Switched)

Huid

Alex TriVantage laser (Q-Switched)

Met de Q-Switched laser is het mogelijk tatoeages met allerlei kleuren inkt en goedaardige pigmentvlekken, zoals sproeten en zonnevlekken, te behandelen. Bij A Klinieken wordt gebruik gemaakt van de Alex TriVantage laser (Q-Switched laser) welke de nieuwste en krachtigste Q-Switched Alexandrite laser is. Deze laser maakt gebruik van verschillende golflengtes, namelijk 755nm, 1064nm en 532nm waardoor het mogelijk is ook gekleurde tatoeages te behandelen. De werking van de laser berust op de absorptie van het laserlicht door de inktdeeltjes. Deze inktdeeltjes zitten ingekapseld in de huid. Door de energie van de laser worden deze kapsels opengebroken waardoor de inktdeeltjes in hele kleine deeltjes uit elkaar vallen. Deze inktdeeltjes worden door het lichaam zelf verwijderd.

Wie komt er in aanmerking voor een Q-Switched laserbehandeling?
Of uw tatoeage of pigmentvlek geschikt is voor behandeling met de Q-Switched laser is per persoon verschillend en wordt uitgebreid bekeken en besproken tijdens het consult. In geval van een tatoeage is het van belang door wie de tatoeage is gezet. Een tatoeage gezet door een amateur ligt meestal minder diep dan een tatoeage gezet door een professional. Tevens is de kwaliteit inkt van een professional vaak beter waardoor deze meer behandelingen behoeft. De diepte en kleur van de tatoeage zijn ook van belang. Over het algemeen reageren de kleuren blauw, zwart, rood, groen en bruin goed. De kleuren oranje, geel, hemelsblauw en roze reageren niet tot slecht. In geval van pigmentvlekken geldt; hoe oppervlakkiger de pigmentvlek, hoe beter te behandelen.

Wie komt er niet in aanmerking voor een Q-Switched laserbehandeling?
Zwangere vrouwen komen niet in aanmerking voor behandeling met de laser. Tevens dient u minimaal zes maanden voor de behandeling geen Roaccutane te hebben gebruikt. Het gebruik van medicijnen die lichtovergevoeligheid veroorzaken (bijvoorbeeld antibiotica, Sint- Janskruid) moet gestopt worden (uiteraard altijd in overleg met uw behandelend arts). Zes weken voor tot drie maanden na de behandeling moet blootstelling aan zonlicht/zonnebank en gebruik van zelfbruinende middelen gestopt en voorkomen worden. Tatoeages dieper dan 4mm kunnen niet verwijderd worden. Hetzelfde geldt voor te diepliggende pigmentvlekken. Over gebieden met permanente fillers, sterk verdikt littekenweefsel (keloïd) en actieve rosacea kan niet gelaserd worden.

Het consult
Wanneer u bij A Klinieken komt voor een eerste consult krijgt u altijd een gesprek met de huidtherapeut die u ook daadwerkelijk gaat behandelen. In dit gesprek bekijkt de huidtherapeut of u geschikt bent voor een behandeling met de Q-Switched laser. Daarvoor zal de huidtherapeut vragen naar uw medische achtergrond en of u medicijnen gebruikt. Het is belangrijk dat u zo eerlijk en uitgebreid mogelijk bent waar het uw gezondheid betreft zodat alle mogelijke risico’s uitgesloten kunnen worden en u op een veilige manier geholpen kunt worden. Uiteraard bespreekt u samen met de huidtherapeut uw wensen. Waar stoort u zich aan en wat zou u graag anders zien? De huidtherapeut zal op basis van uw persoonlijke wensen bekijken welke behandeling de beste optie is. U kunt rekenen op een uitgebreid, open en eerlijk advies, zodat u precies weet wat u kunt verwachten. Indien u besluit over te gaan op behandeling met de Q-Switched laser, dan wordt een informed consent en behandelingsovereenkomst door zowel de huidtherapeut als door u ondertekend. U krijgt  van ons een recept mee voor verdovende Emla crème (deze dient u 45 minuten voor de behandeling aan te brengen). Tevens krijgt u een recept mee voor Fusidin zalf (deze dient u aan te brengen na de behandeling).

Voor de behandeling
Het te behandelen gebied dient vrij te zijn van cosmetische middelen. Tijdens zes weken voor tot drie maanden na het behandelproces dient blootstelling aan zonlicht/zonnebank en gebruik van zelfbruinende middelen gestopt en voorkomen te worden. Om het te behandelen gebied goed te beschermen tegen zonlicht dient u iedere 2 uur een zonnebrandcrème met een minimale beschermingsfactor van SPF factor 30 aan te brengen. De laser werkt op pigmenten en indien uw huid (te)veel pigment bevat kan de laser hierop reageren en vervelende huidreacties veroorzaken. Indien u medicijnen moet gaan gebruiken of als er wijzigingen zijn in uw medicatiegebruik, dient u ons dit tijdig (telefonisch) door te geven. Op de dag van behandeling dient u de voorgeschreven Emla crème 45 minuten voor de behandeling aan te brengen. De crème moet zo dik aangebracht worden totdat u de tatoeage/pigmentvlek er niet meer doorheen ziet. Vervolgens dient u over de Emla crème vershoudfolie te plakken. Hierdoor werkt de Emla crème sneller in. Op de dag van de behandeling neemt u ook de voorgeschreven Fusidin zalf mee.

De behandeling
Bij aanvang van de behandeling worden er foto’s gemaakt van het te behandelen gebied om het effect van de behandeling vast te leggen. Zodra u op de behandelstoel heeft plaatsgenomen, wordt de vershoudfolie en resterende Emla crème door de huidtherapeut verwijderd. Vervolgens wordt het te behandelen gebied gedesinfecteerd met huidalcohol (70%). Laserlicht is schadelijk voor de ogen, vandaar dat er gedurende de behandeling beschermbrillen worden gedragen. De huidtherapeut stelt de laser in waarna de behandeling kan beginnen. Er wordt met een lage instelling gestart om de huidreactie te controleren. Aan de hand hiervan wordt de instelling, indien nodig, verhoogd. In het ideale geval kleurt de huid grijs/wit. Dit wordt ook wel ‘laser snow’ genoemd. Deze huidreactie ontstaat doordat er zuurstof onder de huid komt te zitten. Deze huidreactie is volkomen normaal en trekt na een paar uur weg. Tijdens de behandeling kunt u prikjes en warmte voelen. Het kan gevoelig zijn. Overigens is de gevoeligheid van de huid verminderd door de vooraf aangebrachte Emla crème waardoor de behandeling goed vol te houden is.

Na de behandeling
Na behandeling met de Q-Switched laser wordt het behandelde gebied gekoeld met een cool pack. Vervolgens wordt de Fusidin zalf, welke u heeft meegenomen, aangebracht op het behandelde gebied en afgesloten met een gaasje. Hierna mag u direct naar huis. De Fusidin zalf dient u 2 keer per dag (s’ ochtends en s’ avonds) gedurende 1,5 week aan te brengen en af te sluiten met een gaasje. Tijdens het gehele behandelproces dient blootstelling aan zonlicht/zonnebank en gebruik van zelfbruinende middelen gestopt en voorkomen te worden. De huid kan roodheid en lichte zwelling vertonen. Dit trekt vanzelf binnen enkele uren tot een dag weg. In enkele gevallen kan dit ook langer aanhouden. Op het behandelde gebied ontstaan korstjes / blaren welke vanzelf binnen 2 weken genezen. Belangrijk is niet aan de korstjes / blaren te krabben en de huid voorzichtig te behandelen; voorzichtig wassen en de huid goed schoon houden.

Het resultaat
Resultaten variëren per persoon en zijn onder andere afhankelijk van de diepte en soort van de tatoeage / pigmentvlek, de kleur van de tatoeage en door wie deze is gezet. Tijdens het consult gesprek worden de mogelijkheden uitgebreid met u bekeken en besproken.

Gemiddeld aantal behandelingen
Het gemiddeld aantal benodigde behandelingen met de Q-Switched laser varieert per persoon en is onder andere afhankelijk van de diepte en soort van de tatoeage / pigmentvlek, de kleur van de tatoeage en door wie deze is gezet. Professionele tatoeages hebben gemiddeld 12 tot 20 behandelingen nodig terwijl tatoeages gezet door een amateur gemiddeld 2 tot 6 behandelingen nodig hebben. Cosmetische tatoeages liggen oppervlakkiger en hebben gemiddeld 1 tot 4 behandelingen nodig. Voor traumatische en medische tatoeages zijn gemiddeld 2 tot 6 behandelingen nodig. De tussentijd per behandeling bedraagt 8 weken. Het lichaam heeft deze tijd nodig om de inktdeeltjes te kunnen afvoeren. Pigmentvlekken (oppervlakkige) hebben met de Q-Switched laser gemiddeld 2-3 behandelingen nodig.

Mogelijke risico’s en complicaties
De kans op complicaties zoals littekens is zeer klein aangezien deze laser specifiek werkt op het te behandelen gebied en de omliggende huid daarbij niet beschadigd. Na de behandeling treedt er een tijdelijke huidverkleuring of roodheid op. Tevens kunnen er lichte of donkere vlekken ontstaan welke doorgaans binnen enkele maanden weer bijkleuren naar de normale pigmentkleur. Er kunnen korstjes en blaren ontstaan welke vanzelf binnen 2 weken genezen. Belangrijk is hier niet aan te krabben maar voorzichtig te behandelen. Bij grote blaren is het belangrijk contact met ons op te nemen zodat deze, indien nodig, doorgeprikt kunnen worden. Tijdens, zes weken voor tot drie maanden na het behandelproces dient blootstelling aan zonlicht/zonnebank en gebruik van zelfbruinende middelen gestopt en voorkomen te worden. De laser werkt op pigmenten en indien uw huid (te)veel pigment bevat kan de laser hierop reageren en vervelende huidreacties veroorzaken, zoals verbranding, blaren, lichte en/of donkere pigmentvlekken. Indien één van deze bijwerkingen bij u optreedt, dient u altijd contact met ons op te nemen.

Foto voor 1ste behandeling
Foto voor 4de behandeling
Foto voor 8ste behandeling

 


Nazorg behandeling Tatoeage verwijderen

  • Indien u thuis nog veel warmte in de huid voelt, mag u thuis gerust verder koelen. Zorg ervoor dat er altijd iets tussen het koelproduct en uw huid zit (bijv. een theedoek) om huidbeschadiging te voorkomen. Indien u last heeft van napijn kunt u een paracetamol gebruiken maar meestal is koeling voldoende als pijnstilling.
  • Na de behandeling kunnen de behandelde pigmentvlekken donkerder kleuren, dit is normaal en verdwijnt vanzelf.
  • Laat de korstjes die ontstaan genezen, absoluut niet aan krabben om pigmentvlekken en littekenvorming te voorkomen.
  • Behandel de huid met uiterste voorzichtigheid en houdt de huid goed schoon.
  • U mag gewoon douchen maar voorkom dat u met het washandje over het behandelde gebied gaat. Het laten stromen van het water over het behandelde gebied is voldoende. Roodheid en zwelling trekken vanzelf weg.
  • Het behandelde gebied mag absoluut niet blootgesteld worden aan zonlicht / zonnebank. indien algehele blootstelling niet te voorkomen is, dient u op het behandelde gebied iedere 2 uur zonnebrandcreme met minimaal spf factor 30 aan te brengen.
  • Ook het gebruik van zelfbruinende middelen zijn gedurende het behandelproces niet toegestaan.